facebooktwittermail d

”Förstår inte skälen till att Hannele Arvonen fick sparken”

Efter att styrelse i början på förra veckan sparkade Sveaskogs vd kallas både styrelseordförande Eva Färnstrand och näringsminister Ibrahim Baylan nu till näringsutskottet för utfrågning.

Sveaskogs styrelseordförande Eva Färnstrand och näringsminister Ibrahim Baylan kallas till utfrågning i näringsutskottet med anledning av att Sveaskogs VD nyligen fick sparken.
Sveaskogs styrelseordförande Eva Färnstrand och näringsminister Ibrahim Baylan kallas till utfrågning i näringsutskottet med anledning av att Sveaskogs VD nyligen fick sparken.

I början av förra veckan meddelade Sveaskogs styrelse att företagets vd, Hannele Arvonen, sparkas från sitt uppdrag. Orsaken var enligt ett pressmeddelande att ”styrelse och vd saknar nödvändig samsyn om bolagets strategiska inriktning och hur den kan implementeras”.

"Styrelsen tror inte att jag kan implementera strategin", sa Hannele Arvonen till ATL om uppsägningen.
"Styrelsen tror inte att jag kan implementera strategin", sa Hannele Arvonen till ATL om uppsägningen. FOTO: SVEASKOG/JAN DANIELSSON

Men beslutet har väckt frågor bland riksdagsledamöterna, och med anledning av det har både Sveaskogs styrelseordförande och näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallats till näringsutskottet för utfrågning, uppger Altinget.

”Förstår inte skälen”

”Vi är flera som har reagerat på att Sveaskogs styrelse sparkade sin vd. Vi har läst pressmeddelandet från styrelsen, men förstår ändå inte skälen”, säger Lars Hjälmered (M), näringsutskottets ordförande, till Altinget.

Birger Lahti (V) var den som först föreslog utfrågningen och han anser att det finns anledning att ifrågasätta hur styrelsen sköter sitt uppdrag. Och Lars Hjälmerd är inne på samma linje:

”Att styrelsen har fockat vd:n är en fråga för styrelsen, inte för statsrådet. Men det leder automatiskt till andra frågor om styrningen av Sveaskog. I allt detta finns en politisk diskussion om man vad vill med instrumentet Sveaskog. Ser Ibrahim Baylan någon anledning att agera?”