Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 januari

  Sveaskogs vd Hannele Arvonen får sparken

  Sveaskogs vd Hannele Arvonen får sluta med omedelbar verkan.

   Hannele Arvonen, fram till på måndagen vd för Sveaskog.
  Hannele Arvonen, fram till på måndagen vd för Sveaskog. FOTO: Jan Danielsson/Sveaskog

  Hannele Arvonen tillträdde som vd för Sveaskog sommaren 2019. Dessförinnan var hon vd för träindustriföretaget Setra, i vilket Sveaskog är delägare. Nu står det klart att hon tvingas lämna Sveaskog på måndagen.

  Sveaskog äger 14 procent av den produktiva skogsarealen och är därmed Sveriges största skogsägare. Hannele Arvonen har under det senaste året varit ansvarig för att ta fram en ny strategi för det statliga skogsbolaget.

  Läs även: Sveaskogs vd får sparken

  Hon förklarar för ATL att hennes vision har varit en positionsförflyttning, där Sveaskog utvecklar både skogens tillväxt och den biologiska mångfalden i sina skogar.

  Ekvationen kan tyckas svår, men Hannele Arvonen förklarar att hennes bild var att Sveaskog skulle befästa sin ledande position genom ambitiösa satsningar på att utveckla skogens naturvärden, både i den skog som används för virkesproduktion och i den skog som avsatts för naturvård.

  Samtidigt var hennes åsikt att skogen behöver växa bättre. För att en så kallad cirkulär ekonomi ska kunna växa fram och för att Sverige ska nå sitt ambitiösa mål om fossilfrihet och noll-nettoutsläpp av koldioxid behövs mer skogsråvara.

  Hannele Arvonen är övertygad om att det går att öka avverkningen i framtiden utan att det sker på bekostnad av en minskad kolinlagring i den växande skogen, eller att den biologiska mångfalden påverkas negativt. Med ett mer aktivt skogsbruk kan man åstadkomma både rikare biologisk mångfald och ökad skogstillväxt, påpekar hon.

  – Men styrelsen tror inte att jag kan implementera strategin, säger Hannele Arvonen.

  Sveaskogs ordförande Eva Färnstrand säger till ATL att den strategiska inriktningen för Sveaskog ligger fast, trots att Hannele Arvonen nu får sluta.

  – Den är vi helt överens om, och det har vi varit under lång tid, säger Eva Färnstrand.

  Däremot är styrelsen och Hannele Arvonen inte överens om hur strategin ska förverkligas.

  Att både öka tillväxten och öka den biologiska mångfalden innebär att ambitionen är hög, men det är inte en omöjlig uppgift, enligt Eva Färnstrand.

  – Sveaskog har ett stort skogsinnehav så det går, fast kanske inte på samma kvadratmeter. Vi ska också öka klimatnyttan, säger Eva Färnstrand.

  Hur ska Sveaskog genomföra strategin?

  – Det är inte klart än, det är det vi ska jobba fram nu, säger Eva Färnstrand.

  Styrelsen i Sveaskog har utsett Per Matses, tidigare CFO och vice vd, till tillförordnad vd från och med den 18 januari 2021. Rekrytering av ny vd inleds omgående, uppger Sveaskog i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen