Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 januari

  Omöjlig uppgift att leverera mer av allt

  Skogen förväntas leverera mer av allt, och avsaknaden av politiska avvägningar kan ytterst vara en orsak till att Hannele Arvonen inte kunde vara kvar som vd på Sveaskog. Det skriver ATL:s skogsreporter Ulf Aronsson i en kommentar.

  Det är inte osannolikt att önskemål från regeringen om en högre miljöhänsyn i skogsbruket spelat in när Hannele Arvonen överraskande fick sparken som vd för Sveaskog i måndags. För de politiker som vill ha ett mindre intensivt skogsbruk, med mindre hyggen eller inga hyggen alls, måste den återkommande kritiken mot statens eget skogsbolag vara en nagel i ögat.

  Det verkar ha funnits förhoppningar om att Hannele Arvonen som vd skulle kunna minska kritiken mot Sveaskog. Men så har det inte blivit, snarare tvärt om, och det är nog mer än en slump att hon fick gå samma dag som Dagens Nyheter inledde en granskning av Sveaskog och skogsnäringen, Naturskyddsföreningen startade en ny kampanj om skogen och föreningen Skydda Skogen lanserade en ny film som kritiserar skogsbruket.

  Men flera källor uppger också för ATL att personkemin inte varit den bästa mellan vd och styrelseordföranden Eva Färnstrand. Uttalanden från Eva Färnstrand i DI om att styrelsen inte fått ”tillräckligt konkreta och balanserade beskrivningar av vad man vill göra rent praktiskt” antyder en detaljstyrning, något som sällan uppskattas av en vd.

  Till det ska läggas en motsättning i själva vd-uppdraget. Sveaskogs direktiv från staten betonar i huvudsak ekonomisk avkastning, samtidigt som en ny policy för de statliga bolagen trycker på de nationella miljö- och klimatmålen. Sveaskog kan inte minska avverkningarna, leveransvolymerna är redan intecknade av långsiktiga kontrakt, enligt uppgifter till ATL. Samtidigt har företaget ont om avverkningsbar mark, detta på grund av tidigare högt uttag och avsättningar av bestånd i avverkningsbar ålder. Den kalkylen lämnar lite utrymme för ökade miljöåtgärder som sannolikt skulle minska uttaget.

  Trots det har Sveaskog ambitionen att ”förena ett fortsatt högt uttag av skogsråvaran med ökade insatser för biologisk mångfald”. Det är en tuff uppgift oavsett VD, och samma svårighet som hela skogsbruket står inför. Skogen ska leverera mer av allt, men hur det ska gå till eller finansieras ger skogspolitiken inga klara riktlinjer för.

  Som statligt skogsbolag och Sveriges största skogsägare blir Sveaskog brännpunkten där den ambivalenta skogspolitiken och konflikterna i skogen kokar ner, och kanske blev Hannele Arvonen ett offer för oklarheterna i statens svaga styrning, både av Sveaskog och av skogspolitiken som helhet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen