facebooktwittermail d

EU-val riskerar förlängt Cap

Om nödvändiga beslut inte är fattade i mars nästa år kan gällande Cap-regelverk bli förlängt i två år, förebådar ordföranden i EU-parlamentets jordbruksutskott i en intervju med IEG Policy.

Czeslaw Siekierski, ordförande i EU-parlamentets jordbruksutskott.
Czeslaw Siekierski, ordförande i EU-parlamentets jordbruksutskott.

Ett nytt EU-parlament lär sänka farten på reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. Ska det finnas ett nytt regelverk på plats till 2020 måste alla viktiga beslut vara fattade till mars nästa år. Det hävdar Czeslaw Siekierski, ordförande i EU-parlamentets jordbruksutskott, i en artikel av IEG Policy. Blir det inte gjort kommer det antagligen bli nödvändigt att låta rådande politik gälla i ett eller två år till, tror den polske EU-parlamentarikern.

Slimmad reform

EU-kommissionens lagförslag för den jordbrukspolitiska reformen väntas i början av juni. Efter det ska medlemsländerna komma överens sinsemellan, liksom EU-parlamentet internt, innan jämkningen mellan de tre institutionerna kan börja. Nio månader är inte lång tid för den processen. Czeslaw Siekierski förespråkar därför en slimmad reform, med fokus på det som medlemsländerna efterfrågar mest.

Insatser för att stötta unga lantbrukare och generationsskiften, innovation och investeringar i precisionsjordbruk, och miljöåtgärder är möjliga prioriteringar, enligt politikern som tillhör EU-parlamentets kristdemokratiska partigrupp, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

LÄS MER: Ökat krångel oroar EU:s jordbruksministrar

PREMIUM: Jordbrukets plats i EU:s långtidsbudget het potatis