Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 10 februari

  Vedjätte med hybriddrift

  Efter 1 000 drifttimmar konstaterade Edilogs vd Kjell Arne Engberg att teorierna stämde i praktiken. Momentomvandlaren sänkte jättetruckens bränsleförbrukning med närmare 30 procent.

   Edilogs första vedtruck har nu gått över 6 000 timmar på SCA:s Örstrandsfabrik.
  Edilogs första vedtruck har nu gått över 6 000 timmar på SCA:s Örstrandsfabrik. FOTO: Edilog

  I november 2018 rullade det första exemplaret av Edilogs vedtruck ut från fabrikslokalerna i Vivstavarv utanför Sundsvall. Över 80 ton tung och med en lyftkapacitet på drygt 30 ton.

  Delvis bygger den på den finska trucktillverkaren Mantsinens LH32, som Edilog köpte produktionsrättigheterna till 2017. Men i stället för växellåda driver dieselmotorn en generator som i sin tur matar ström till en elmotor monterad på framaxeln.

  – När den gått 1 000 timmar kunde vi konstatera att bränsleförbrukningen låg 28 procent lägre än en motsvarande truck utan den här hybridlösningen, säger Epilogs vd Kjell Arne Engberg.

  Dessutom sjunker underhållskostnaderna.

  – Där har jag inga säkra siffror ännu. Men det är ju betydligt mindre som rör sig i en elmotor jämfört med en växellåda. Så det är klart att de sjunker också.

   Bränslekostnaderna är 30 procent lägre jämfört med motsvarande truckar utan hybridlösning.
  Bränslekostnaderna är 30 procent lägre jämfört med motsvarande truckar utan hybridlösning. FOTO: Edilog

  Kan lasta av med ett moment

  Även ljudnivån är betydligt lägre på hybridtruckarna.

  – Här är det en dieselmotor som snurrar i 1 200 varv per minut, vilket är betydligt lägre än på vanliga truckar. Och eftersom flera av våra större industrier ligger nära övrig bebyggelse och dessa truckar går dygnet runt är det en stor fördel, säger Kjell Arne Engberg.

  Sugen på entreprenadnyheter i ditt Facebookflöde? Klicka här för att gå med i ATL-Entreprenad!

  I standardutförandet saknar trucken såväl ratt som backspeglar. Den styrs med hjälp av en spak och kameror ger föraren full uppsikt.

  Truckarna är utrustade med gripar dimensionerade för att kunna lasta av de största järnvägsvagnarna med ett moment. Dagens standardgripar behöver två rundor för att tömma en vagn.

   Vd Kjell Arne Engberg räknar med att sälja tio stycken per år redan om något år.
  Vd Kjell Arne Engberg räknar med att sälja tio stycken per år redan om något år. FOTO: Edilog

  Vill sälja tio stycken per år

  De två första hybriddrivna vedtruckarna från Edilog körs nästgårds, på SCA:s Örstrandsfabrik. Snart finns två exemplar även hos Billerud. Inom något år räknar vd Kjell Arne Engberg med att producera och sälja tio stycken per år, främst för den svenska och finska marknaden.

  – Det är 30 till 40 maskiner per år som byts ut där. Att ta 25 procent av den marknaden borde inte vara omöjligt, säger Kjell Arne Engberg.

  De globala volymerna av vedtruckar i den här storleksklassen är inte tillräckligt stora för att locka stora aktörer som Volvo och Cat på allvar, enligt Kjell Arne Engberg:

  – I framtiden kanske vi tar fram en mindre modell. Då ökar marknaden rejält. Men också konkurrensen.

  Tittar ni på andra lösningar, som att till exempel ta tillvara rörelseenergin när man sänker bommen?

  – Utvecklingen är långt ifrån klar. Trucken vi gör 2025 kommer inte att se ut som dagens. Men exakt vad som kommer att hända kan jag inte säga.

  Fler maskiner med hybridlösningar

  Volvos nya hybridgrävare här efter nyårHuddigs hybrid laddad med nyheterLiten skördare med stor kapacitetLogset satsar på mindre hybridskördare

  Några konkurrenter

  TW RTD3126:

  Vikt: 73,9 ton

  Lyftkapacitet: 31 ton

  Motor: Volvo 285 kW

  Swetruck TMF 32/22

  Vikt: 80 ton

  Lyftkapacitet: 32 ton

  Motor: Cummins 15l, 336 kW

  Komatsu 4592

  Vikt: 63,5 ton

  Lyftkapacitet: 40 ton

  Motor: Detroit diesel, 354 kW

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen