facebooktwittermail d

Drönare ska ge bättre veteskördar i Kina

Nu görs en stor satsning på olika drönare, sensorer och datorer i Kina. Nya metoder ska kraftigt öka veteskördarna och målet är att jordbrukare ska kunna sköta allt från en vanlig mobil.

FOTO: EARLHAM INSTITUTE

För att föda mer än 1,4 miljarder invånare behöver det kinesiska jordbruket att bli mer effektivt samtidigt som det löser ökade problem med föroreningar och skadedjur.

Nu ska ett stort forskningsprojekt öka skördarna av vete.

Med hjälp av enkla drönare utrustade med kameror samt sensorer ute på fälten, kan man snabbt samla in mängder med data för stora områden.

Datorprogram i enkla datorer eller läsplattor kan sedan analysera informationen ända ner på mikromiljön i de olika delarna av fälten.

Tekniken gör att man snabbt kan upptäcka olika typer av sjukdomar, torka och andra problem.

Brittisk finansiering

Både gödsling, besprutning och skörd kan sedan göras med en bättre exakthet både vad gäller tid och plats.

– Vårt mål är att introducera den allra senaste datortekniken för övervakning av grödornas tillväxt, säger projektledare Tao Cheng, professor vid Nanjings jordbruksuniversitet.

En viktig del i projektet är att engagera de lokala lantbrukarna och man kommer bland annat att skapa särskilda demonstrationscenter i Jiangsu-provinsen.

Mångmiljonprojektet finansieras av brittiska Newton Fund och genomförs i samarbete mellan Earlham Institute och Nanjings lantbruksuniversitet.

LÄS OCKSÅ: Satelliter ska hjälpa bönder gödsla effektivare

LÄS OCKSÅ: Rysk hulk som ska spruta åkern

LÄS OCKSÅ: Drönare räddar riset för japanska odlare