Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 december 2017

  Rysk hulk som ska spruta åkern

  Allt fler tillverkare lanserar koncept där växtskyddsmedlet sprids från luften. Senast ut i raden är ryska ARDN Technology som har tagit fram en spännande konceptdrönare.

  Läser man på om ARDN Technologys affärsvisioner förstår man snabbt att företaget inte bara blickar mot växtskyddssektorn. I spektakulära artiklar i världspressen visar företaget hur deras drönare ska kunna användas till så mycket mer, som att flyga ut material till oljeplattformar och katastrofområden.

  Nu skriver irländska Agriland.ie att företaget även håller på att utveckla ett koncept där drönaren förses med en sprutbom, vilket i så fall skulle kunna öppna upp nya möjligheter till effektiv ogräsbekämpning.

  För väglöst land

  Redan nu används drönare inom både jordbruket och skogsbruket, vilket ATL har uppmärksammat i flera reportage. Men i dagsläget är användandet i första hand begränsat till att generera avancerade flygbilder från åkrar och skogsområden.

  Jämfört med de drönare som vi känner i dag har ARDN:s skapelse, som kallas SKYF, nästan större likheter med dagens helikoptrar.

  Ryssland är ett land med stora logistikutmaningar, och ett av de grundläggande målen för ARDN är att lösa utmaningen att transportera 100 kilo gods över 10 mil i områden utan vägar.

  Flygfärdig nästa år

  Kapaciteten på den ryska hulken imponerar också på pappret. Helikopterdrönaren är byggd i lättaluminium och väger i sammanhanget ”bara” 250 kilo.

  Omfånget på drönaren är 5,2 x 2,2 meter, medan totalvikten inklusive last uppgår till 650 kilo.

  Vidare uppgår topphastigheten till 70 kilometer i timmen, och fulltankad med bränsle ska drönaren klara upp till åtta timmar i luften med en last på 54 kilo.

  Så vad kostar skapelsen? I sin artikel skriver Agriland att en flygtimme kostar 150 dollar, vilket ska vara tio gånger billigare än en helikoptertimme. Redan i slutet av nästa år kan drönaren vara klar att sättas in på brittiska lantbruk, skriver tidningen.

  Klart är att ARDN är långt ifrån ensamma om att rikta blickarna mot skyn. ATL har exempelvis skrivit om tyska Rauch som arbetar på en drönare som sprider mineralgödsel från luften.

  LÄS ÄVEN: Flygande spruta på ingång

  Nedan följer fler konceptbilder:

  FOTO: ROBYN BECK

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen