Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 9 oktober

  Kvalitetssystemen har formats i dialog

  Arlas nya kvalitetsprogram möter kritik, men styrelseledamoten Inger-Lise Sjöström är övertygad om att det är rätt väg att gå.

  ”Arla behöver ett gemensamt kvalitetsprogram där vi har våra gemensamma regler”, skriver hon.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Inger-Lise Sjöström, Arlabonde och styrelseledamot.
  Inger-Lise Sjöström, Arlabonde och styrelseledamot. FOTO: Ann Lindén

  Jag vill börja med att säga att vi som förtroendevalda väldigt gärna diskuterar denna typ av frågor. Vi gör det i dialog med våra kollegor, på krets- och regionmöten och på andra ställen i det demokratiska kooperativ som Arla är. När vi tar beslut så har vi beslutsvägar där vi diskuterar och förankrar. Så jag tänker att det är inom Arla vi främst ska ta denna typ av diskussioner – för det är där vi har möjlighet att lyssna på varandra och påverka.

  Per-Arne, Peter Pålsson, Andreas, Peter och Kenneth skriver i en debattartikel om ungefär samma frågeställning som i förra veckans debattartikel från Sveriges Mjölkbönder. Jag är helt övertygad om att Arla behöver ett gemensamt kvalitetsprogram där vi har våra gemensamma regler, lika för alla medlemmar i alla länder, i form av ett kvalitetssystem för att skapa en gemensam standard.

  Arlas funktion är att hämta och förädla mjölken och sälja den vidare till så högt pris som möjligt. Och då måste vi helt enkelt ha ett system som både konsumenter och ägare känner en trygghet i.

  Just nu har vi en inkörningsperiod och vi har en tät dialog med våra kollegor kring vårt nya kvalitetssystem. Detta efter att vi i två år har diskuterat och format programmet gemensamt med förtroendevalda och många medlemmar på möten.

  När det gäller Mats Tobiassons debattartikel kring reglerna för ekologisk odling så är grunden att vi vill utveckla både konceptet och erbjudandet för ekologisk produktion. Att det skulle finnas några hemliga regler i Arla stämmer inte och våra regelverk kommer diskuteras i våra forum.

  Att Arla ställer krav på att ekologisk produktion ska gå över till lösdrift är något som EU har ställt krav på under tio år och något som konsumenterna efterfrågar. Så vi behöver helt enkelt möta upp mot detta.

  Avslutningsvis vill jag säga att jag tror att många av dessa diskussioner skulle kunna föras direkt med oss förtroendevalda i stället. Våra kontaktuppgifter finns på Arla farmers så hör av er.

  Inger-Lise Sjöström

  Arlabonde och styrelseledamot

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen