Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 9 oktober

  Dyrt när Arla går aktivisternas ärenden

  Lantbruksorganisationer har under många år påpekat att myndighetsreglerna för våra bönder måste lättas. Med Arla i spetsen tar vi två steg tillbaka vad gäller regelkrånglet. Detta handlar inte om djurens välfärd. Arla har satt sig i knäet på djurrättsaktivisterna, skriver lantbrukarna Per-Arne Petterssons, Peter Pålsson, Andreas Eriksson, Peter Naeyaert och Kenneth Zetterlund.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Med Arla i spetsen tar vi två steg tillbaka vad gäller regelkrånglet.
  Med Arla i spetsen tar vi två steg tillbaka vad gäller regelkrånglet. FOTO: Patrik Österberg/TT

  Arla har den senaste tiden lanserat flera omfattande kontrollprogram för ägarna att följa: Nya Arlagården, Arlagården+, Klimatkollen, Arla ko 2.0 (djurvälfärdsmjölken). Nya Arlagården är obligatorisk, de andra frivilliga men samtliga belastar mjölkpriset.

  Klarar du inte Nya Arlagården får du inte leverera mjölk, är du inte med i Arlagården+ och Klimatkollen får du ett sänkt grundpris. Om du blir uttagen och får vara med i Arla ko 2.0 får du ett tillägg.

  Nu när dessa kontrollprogram är lanserade tar Arla steget från att vara en mejeriorganisation uppbyggd av och för medlemmar, till att vara en tjänstemannastyrd submyndighet där allt som ska kontrolleras av länsstyrelsen, Jordbruksverket, Livsmedelsverket med flera nu också ska kontrolleras av Arla.

  Lantbruksorganisationer har under många år påpekat att myndighetsreglerna, oket för våra bönder, måste lättas. I vissa fall har man också lyckats med att minska byråkratin och regelkrånglet.

  Med Arla i spetsen tar vi två steg tillbaka vad gäller regelkrånglet. Detta handlar inte om djurvälfärd utan om något annat. Djurskydd och djurens välfärd på våra gårdar finns lagstadgat och ska kontrolleras av våra myndigheter.

  Arla är ingen myndighet. Arla har satt sig i knäet på djurrättsaktivisterna. Den sitsen kommer Arla inte att ta sig ur genom att hela tiden gå i försvarsställning. Djurrättsorganisationerna med inflytande i både massmedier och politik kommer aldrig att ge sig förrän all djurhållning som vi känner den har upphört, oavsett hur mycket avbön Arla gör.

  Läs också: ”Arla borde ta hjälp när de utvecklar ekoregler”

  Allt det här kostar pengar som vi ägare får betala, betala med att lägga ytterligare timmar på kontroller, betala med tappad arbetsglädje, betala med ett återhållet mjölkpris som inte speglar de faktiska kostnader vi har för mjölkproduktion ute på gårdarna. Vi betalar också med en minskad invägning av mjölk i Sverige när flera av våra kolleger väljer att sluta.

  Den nya djurvälfärdsmjölken, det blir intressant att se om det blir en sådan försäljningssuccé som tjänstemännen på Arla tror. Det är bara att hoppas att ägarna får se siffror på och utvärderingar av detta under det närmaste året. Risken är stor att handelns egna varumärken tar marknadsandelar på grund av detta. Om det inte genererar ett markant högre mjölkpris till ägarna måste kontrollprogrammen och djurvälfärdsmjölken omvärderas.

  Per-Arne Petterssons lantbruk, Evertsberg, Älvdalen Konventionellt

  Peter Pålsson, Lindänget Mjölk AB, Orsa Konventionellt

  Andreas Eriksson, Västerdala On West AB, Äppelbo Ekologiskt

  Peter Naeyaert, Swebe Mjölk AB, Dala-Järna Ekologiskt

  Kenneth Zetterlund, Björsveds lantbruk, Storvik Ekologiskt

  Arla svarar: Kvalitetssystemen har formats i dialog

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen