Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 augusti 2018

  Djurutnyttjande liknar barnarbete

  På samma sätt som vid barnarbete har korna, grisarna och kycklingarna inget att säga till om när det gäller hur de utnyttjas, skriver djuraktivisten Martin Smedjeback.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Att se djuren som kollegor är något som är vanligt inom djurindustrin. Men en mer passande liknelse är barnarbete, skriver djuraktivisten Martin Smedjeback.
  Att se djuren som kollegor är något som är vanligt inom djurindustrin. Men en mer passande liknelse är barnarbete, skriver djuraktivisten Martin Smedjeback. FOTO: Mostphotos

  Att djur jobbar är inte konstigare än att människor gör det, menar Cathrine Nennestam i en debattartikel (ATL 29/7). Att se djuren som kollegor är något som är vanligt inom djurindustrin. I en stor reklamkampanj liknade Arla mjölkkor vid arbetskamrater.

  Men en mer passande liknelse till djuren inom jordbruket är barnarbete. Ett litet barn har lika små möjligheter att bestämma villkoren för sitt arbete som ett djur har. Vid barnarbete har dessutom barnet ett hopplöst underläge i förhållande till den vuxna arbetsgivaren.

  På samma sätt har korna, grisarna och kycklingarna inget att säga till om när det gäller hur de utnyttjas. Vem är inte emot barnarbetet i till exempel Pakistan där småbarn tvingas till att sy mattor eller i Kongo där barnen bär stenar i gruvorna där metallerna till våra mobiltelefoner utvinns?

  Skillnaden mellan barnarbete och djurutnyttjande är att nästan ingen försvarar barnarbete. I de flesta länder är det olagligt och även om det förekommer är det inget som statsledningar eller företagsledare öppet tar ställning för. Men när det gäller djuren inom jordbruket är utnyttjandet och dödandet så normaliserat att de flesta av oss inte ens ser övergreppen.

  På ett sätt skiljer sig barnarbete markant från djurutnyttjande. Barnen växer upp och blir vuxna. Då har de betydligt större möjlighet att hävda sin rätt och bestämma över sina egna liv. Så är det inte för djuren som i princip utan undantag dödas i sin ungdom trots att de allra flesta är fullt friska.

  När det gäller barnen har vi globalt kommit överens om att de ska ha särskilda basala rättigheter just därför att de inte har möjlighet att försvara sig själva. Det är något liknande djuraktivister vill ha för djur, några basala rättigheter (anpassade för djuren) som till exempel rätten till liv och till frihet från utnyttjande och lidande.

  Detta är fullt möjligt om vi successivt övergår till ett veganskt samhälle. Jag har full förståelse för att det är en stor omställning och otänkbar för många bönder. Men jag tror ändå att det är en förändring som vi alla skulle vinna på i längden.

  Martin Smedjeback

  LÄS OCKSÅ: ”Att förmänskliga djuren leder fel”, replik till Martin Smedjeback från Catherine NennestamLÄS OCKSÅ: ”Aktivister vill inte se djur jobba”, debattartikel av Catherine Nennestam

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen