Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 29 juli 2018

  Aktivister vill inte se djur jobba

  Att djur jobbar är inte konstigare än att människor gör det, menar Cathrine Nennestam.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Problemet med djuraktivister eskalerar. Djurägare förföljs, hotas, och får sina djur stulna av olika grupperingar inom de extrema djuraktiviströrelserna.

  Vad de än väljer att kalla sig så har de ett enda mål i sikte – att utplåna allt ägande av djur. Dessa extrema veganer tycker att det är djurplågeri att använda djur som hjälp i vår vardag.

  Det ses som djurplågeri att äga djur för att vi människor ska kunna äta näringsriktig, mat, från till exempel mjölkkor och värphöns. Dom hävdar att det är ett lidande att utnyttja hästar för ridning, att vi inte har någon rätt att utnyttja hundar till servicehundar. Allt hållande av djur är enligt dessa extremister djupt kränkande för djuren och ett oetiskt och egoistiskt val av oss människor.

  De allra flesta vuxna människor i vårt land är ju individer som tar ansvar för sig och sin familjs ekonomiska vardag. Våra dagar är fyllda av arbete och förpliktelser.

  Inom extremveganismen är det vanligt att deras dagar är fyllda av att lobba för att få bort allt djurägande. Detta innebär att en hel del av dem inte har jobb, många är bidragsberoende, lever på sina föräldrar och del av dem lever på donationer och skänkta medel.

  Det är en omöjlighet, att åka landet runt och demonstrera och sabotera vid minkfarmar, jakt, cirkusar, djurparker, slakterier och samtidigt sköta ett vanligt arbete. Dessa personer har en tro och en filosofi, där de anser att djur ska ha det precis som människor, med samma rättigheter och samma juridiska status som människor.

  Hur jag än vrider och vänder på det hela, så kommer jag fram till att aktivisterna och jag tänker likadant.

  Vi tycker att djuren ska ha rätt att ha det som vi själva har det.

  Vi har bara så extremt olika utgångspunkter.

  Jag arbetar för att få ihop vardagen, och har inga svårigheter att se djur som också arbetar, som till exempel värphöns, mjölkkor eller servicehundar.

  Aktivisterna anser att inga djur ska behöva göra något, de ska vara fria individer, fria från plikter – precis som de själva.

  Cathrine Nennestam

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen