Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 augusti 2018

  Att förmänskliga djuren leder fel

  Hela djurrättsrörelsens utgångspunkt är att förmänskliga djur och tillmäta dem mänskliga egenskaper och tankar. Men det är en falsk retorik, skriver djurägaren Cathrine Nennestam.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Djuraktivister tillmäter djur mänskliga egenskaper och tankar. Men djur är djur, med djurs ursprung, beteende, tidsuppfattning, och med djurs rättigheter, skriver debattören Cathrine Nennestam.
  Djuraktivister tillmäter djur mänskliga egenskaper och tankar. Men djur är djur, med djurs ursprung, beteende, tidsuppfattning, och med djurs rättigheter, skriver debattören Cathrine Nennestam. FOTO: Mostphotos

  Martin Smedjeback, du gör inte ett försök att bemöta min insändare i ATL den 27 juli om hur djurrättsaktivister förhåller sig till det övriga samhället. I stället talar du om något helt annat, och gör smaklösa jämförelser mellan barn och djur. Det följer samma mönster och retorik som vanligt: I många sammanhang kallas vi djurhållare och vi som äter kött och mjölk av er för ”mördare” och ”våldtäktsmän”.

  Syftet med min insändare var att ge er en chans att förstå hur många andra människor tycker och tänker om er aktivister, en chans som du inte tog. I stället återvänder du till samma gamla retorik, en argumentation där ni jämför djurhållning med barnarbete. Ofta använder ni också begrepp som slaveri och rentav förintelsen.

  Det är inget annat än respektlöst mot de människor som utsatts för den sortens grymheter att göra jämförelser med den utmärkta och omsorgsfulla djurhållning som svenska lantbrukare står för. (Diskussionen om barnarbete tar jag inte, det är en helt annan fråga och de flesta människor står helt klara i sin åsikt om det.)

  Hela djurrättsrörelsens utgångspunkt är att förmänskliga djur och tillmäta dem mänskliga egenskaper och tankar. Men det är en falsk retorik. Djur är djur, med djurs ursprung, med djurs beteende, med djurs tidsuppfattning och med djurs rättigheter.

  Djurens rättigheter kan aldrig bli desamma som människans eftersom våra rättigheter är direkt kopplade till skyldigheter. I våra skyldigheter som djurhållare ingår att behandla djur som vi har ansvaret för så väl som möjligt.

  Djur har, som du själv skriver, heller inte möjlighet att ”försvara” sig själva, det är där vi djurhållare kommer in. Det är vår uppgift att ta hand om djuren från födseln till döden. Om den handlar om en månad eller tjugo år är irrelevant, det handlar om omvårdnad och att se till att varje individ har ett gott liv – tills livet tar slut.

  Du tror väl inte på fullaste allvar att vägen till ”omställning” kan gå via hot, inbrott, stöld och trakasserier? Vid alla framgångsrika samarbeten krävs det respekt för motparten. Som före detta volontär i Svenska kyrkan och inom kyrkliga föreningen Vildåsnan borde detta vara bekant för dig.

  Varför skulle någon av oss vilja hjälpa eller samarbeta med er, när ni försöker tvinga på oss er åsikt och respekterar varken oss, vårt arbete eller vår egendom? Det första omställningsarbete ni har att göra är det som leder bort från kriminalitet och brottslighet. Först då kan ni börja göra anspråk på att bli tagna på allvar.

  Cathrine Nennestam

  LÄS OCKSÅ: Djurutnyttjande liknar barnarbeteLÄS OCKSÅ: Aktivister vill inte se djur jobba

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen