Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 20 april

  ”Arlas kontrollanter kan vara oförstående”

  Höga krav är bra, men kontrollerna måste också utgå från mjölkproducenternas villkor, skriver Lage Danielsson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Arkivbild – gården på bild har inget med texten att göra.
  Arkivbild – gården på bild har inget med texten att göra. FOTO: Mikael Marklund

  Att Arlagården ställer fler och högre krav är något bra att sträva mot. Men Arlas viktigaste krav måste vara god djuromsorg och felfri mjölk.

  Kontrollsystemet måste också utgå ifrån mjölkproducentens villkor. Inte, som jag bedömer det, utifrån Arlas och kontrollanternas vilja att i alla lägen minimera risken för att själva kritiseras för att inte ha agerat tillräckligt snabbt.

  Jag har själv upplevt hur oförstående Arlas kontrollanter verkar vara inför en lantbrukare i en svår situation. Från och med sista halvåret 2019 hade jag det jobbigt.

  Ibland kommer alla olyckor på en gång, bland annat sjukdom, personalbrist och höga celltal. Djuren for dock inte illa under den här tiden. Däremot varken hann eller orkade jag hålla snyggt runt alla gårdens byggnader.

  Att gårdens omgivning ska likna Sörgården kan vara en målbild i Arlagården. Men om Arla efter en kontroll kan kräva att det ska putsas upp runt gårdens byggnader på några veckor riskerar kraven att användas till att lägga ner svensk mjölkproduktion.

  Fokusera på det väsentliga!

  Lage Danielsson,

  Whasaberga gård

  ARLA SVARAR: Vi beklagar problemenLÄS OCKSÅ: Arla sätter nollvision inom djuromsorg

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen