Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 23 september

  Arlas ambitioner är överdrivna

  Arla har stora ambitioner i djuromsorg och miljöfrågor, vilket naturligtvis är bra. Men kanske borde man även fokusera på mjölkproducenternas välmående och arbetsvillkor, skriver Sture Jönsson i ett debattinlägg.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Sture Jönsson hoppas att det även i framtiden ska finnas möjlighet för mindre producenter att existera inom Arla (arkivbild).
  Sture Jönsson hoppas att det även i framtiden ska finnas möjlighet för mindre producenter att existera inom Arla (arkivbild). FOTO: Adam Ihse/TT

  Under den senaste tiden har vi sett annonser från Arla, där man vill redovisa sin miljöpolicy, införda i de större svenska tidningarna. Annonserna har stor textmassa och jag tror inte att man med dem når de läsare man vill nå.

  Visst är det bra att Arla har stora ambitioner i djuromsorg och miljöfrågor, men när man ser framtoningen i annonserna får man intrycket av att de kommer från någon myndighet. Det görs stort nummer av att man fyra gånger per år oanmält ska kolla mjölkbönderna.

  Samma regler gäller här som för djurrättsaktivister, man kan inte gå in i ladugårdar utan ägarnas tillstånd. Djuren på svenska gårdar har det genomgående rätt bra och jag får intrycket av att Arlas ambitioner är överdrivna.

  Det kanske vore lika viktigt att kolla ägarnas hälsotillstånd. Med de låga mjölkpriser Arla betalar nu har många mjölkproducenter det mycket jobbigt.

  Läs också: ”Mejeriernas krav knäcker bönderna”

  Jag roade mig med att titta i gamla papper och konstaterade att vi 1989, för 31 år sedan, fick ut ett medelpris under året på 3:40 kronor per kilo, således nästan i paritet med dagens priser. Hur mycket har kostnader för foder, insatsvaror, löner med mera stigit sedan dess?

  Jag betraktar dagens situation som mycket allvarlig och Arlas förhoppning om ökad invägning kommer knappast att uppnås med dagens låga priser. Det kan ju inte vara meningen att mjölkbönderna ska arbeta utan att få betalt för sitt jobb, medan alla andra grupper i livsmedelskedjan ska tjäna pengar.

  När man på avstånd följer debatten om svensk mjölkproduktions framtid, får man intrycket att Arla eftersträvar besättningar om 300–500 kor. Detta är helt orealistiskt i många delar av landet där de logistiska förutsättningarna saknas. Det kan ju inte vara meningen att foder och gödsel ska transporteras många mil och det blir oerhört lång gångväg för korna till beteshagarna.

  Det är sorgligt att nuvarande situation har uppstått. Först på senare tid har jag sett idéer om att rädda den mindre produktionen. Detta brådskar om det inte redan är för sent.

  Politiker från alla partier har också ett ansvar: Alla vackra ord om det mindre jordbrukets betydelse skorrar falskt så länge det inte blir konkreta förslag kring hur detta ska gå till. Många söker nya vägar för att nå marknaden och få bättre betalt. Jag lyckönskar alla och hoppas att ni lyckas.

  Läs också: ”Finnes: En miljard kilo svensk mjölk”

  Arla bildades en gång för att genom samverkan nå bättre betalning till den enskilde bonden. Föreningen är inget självändamål utan det är den enskilde medlemmens bästa som är det viktiga. Jag hoppas att det även i framtiden ska finnas möjlighet för mindre producenter att existera.

  Sture Jönsson, Tärnsjö

  Fotnot: Arla har erbjudits replik och avser att inkomma med en sådan längre fram.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen