facebooktwittermail d

"Därför hade jag torkade tjurpenisar hemma"

Patrik Kvick misstänks för olaglig slakt. "Jag ville hjälpa bönder och är oskyldig".

Patrik Kvick anklagas för att ha bedrivit ett olagligt slakteri - själv säger han sig vara oskyldig.
Patrik Kvick anklagas för att ha bedrivit ett olagligt slakteri - själv säger han sig vara oskyldig. FOTO: PRIVAT

ATL har tidigare skrivit om hur polis och personal från kommun gjort ett tillslag mot en fastighet i utkanten av Ljusdal sedan kommunen fått in anmälningar om misstänkt olovlig slakt.

Fastighetsägaren, en man i 40-årsåldern, ska ha förvarat kött, inälvor och torkade tjurpenisar hemma - och sålt dem vidare.

Nu väljer mannen att berätta sin version i ATL.

- Jag har inte gjort något brottsligt eller fel. Jag har inget att dölja. Jag har varit den barmhärtiga samariten och hjälpt lantbrukare i trakten med slakten. Och framför allt: jag har inte gjort det här kommersiellt, säger Patrik Kvick.

- Jag blir uthängd som en världens gangster - utan att ha gjort något fel.

Talar ut

43-årige Patrik Kvick bor med sin familj i Hybo i Ljusdals kommun.

I 25 år har han jobbat som slaktare.

När enstaka djur måste slaktas har djurägare i Sverige enligt Livsmedelsverket rätt att göra det hemma på gården, och behålla köttet.

De har också rätt att ta hjälp av någon som är mer slaktkunnig.

Och det är det som Patrik Kvick hävdar att han har gjort.

- Lantbrukare har hört av sig till mig och vill ha hjälp. Jag har hjälpt dem avliva enstaka djur och slaktat dem på plats. Sedan har bönderna fått köttet, säger Patrik Kvick.

Tjurpenisarna som hundfoder

Sedan kommunen fått in anmälningar om bland annat upphittat slaktavfall gjorde kommunens tjänstemän ett tillslag mot Patrik Kvicks fastighet fredagen den 14 oktober.

Det var då som kött, inälvor och torkade tjurpenisar hittades.

- Det finns inget konstigt med det. Jag har besökt djurägare och slaktat djur på plats. Därefter har jag styckat och hängmörat köttet hemma innan lantbrukarna fått tillbaka det, säger Patrik Kvick.

- Att jag förvarat köttet hemma hos mig i min kyl måste väl vara bättre än att bönderna har det på sina gårdar där det ofta saknas tillräckliga kylmöjligheter.

Mycket uppmärksamhet har riktats mot att Patrik Kvick haft torkade tjurpenisar hemma. Själv ser han inget konstigt i det.

- Jag har inte sålt en enda tjurpenis i hela mitt liv. Många slakterier torkar tjurpenisar och ger till sina hundar som tuggben. När de har torkat håller de hur länge som helst. Jag har jobbat i större delen av mitt liv på slakteri och när det har blivit torkade penisar över har jag tagit hem dem från slakterierna och haft till mina egna hundar, säger Patrik Kvick.

Förundersökning inledd

Ärendet lämnades över till livsmedelsverket. Livsmedelsverket har sin tur gjort en polisanmälan gällande misstänkt brott mot livsmedelslagstiftningen.

Efter att polisen i Ljusdal förhört Patrik Kvick har nu ärendet lämnats över Åklagarkammaren i Uppsala.

Statsinspektör Kristina Lundberg handlägger ärendet vid Livsmedelsverket.

- Slakt får bara ske vid godkända animalieanläggningar, i det här fallet ett slakteri. Sedan ska djuren besiktigas innan slakt, och köttet efteråt. I det här fallet finns det inga tillstånd för slakteriverksamhet, och djuren har inte heller besiktigats, säger Kristina Lundberg.

När det gäller undantaget att djurägaren får slakta själv är det inte aktuellt i det här fallet menar Kristina Lundberg eftersom delar av styckningen skett hemma hos Patrik Kvick.

När kommunen besökte gården fanns där kropparna av fyra nötdjur, samt mängder av styckdetaljer.

- Det verkar vara en ganska så omfattande verksamhet som bedrivits på hans fastighet om man ser på de stora mängder biprodukter som vi har hittat, säger Kristina Lundberg.

Enligt Kristina Lundberg finns det även misstankar om att allt kött inte har stannat hos respektive lantbrukare - utan har sålts vidare.

Kammaråklagare Michael Ehrencrona vid Åklagarkammaren i Uppsala är förundersökningsledare. Han kommer nu att utreda ärendet och därefter ta ställning till om Patrik Kvick ska åtalas för brott mot livsmedelslagen.

- Kommunen, livsmedelsverket och polisen har en rad synpunkter på verksamheten som har bedrivits - men det behöver inte innebära att ett brott har begåtts och att åtal kommer att väckas. Det är det jag nu ska utreda, säger Michael Ehrencrona.

Djurägarna vill ha ersättning

Ytterligare en process pågår kring samma ärende. Den handlar om att fem djurägare som hade sitt kött hemma hos Patrik Kvick nu kräver ersättning på 84 000 kronor för köttet av Ljusdals kommun. Kommunen har i sin tur lämnat över ärendet till Livsmedelsverket.

- Det hela känns väldigt olustigt. Vi upplever oss inte blivit lyssnade till på ett relevant sätt och att vår egendom har hanterats på ett vårdslöst sätt utifrån felaktiga antaganden. Den initiala hanteringen då anläggningen hemma hos Patrik förseglades innebar att vårt kött förstördes, säger en av de fem djurägarna Hans Persson.

- Nötkreaturen har avlivats, slaktats och till stora delar styckats på gården för att senare hängmöras i kylrum, en miljö som är mer kontrollerad än vad vi själva normalt kan erbjuda. Patrik har inte gjort något brottsligt - han har bara hjälp oss.

Läs mer: Bönder kräver betalt för olagligt slaktat kött

Läs mer: Olagligt slakteri lagrade tjurpenisar