facebooktwittermail d

Byggde nytt stall - ändå väntar vite

Länsstyrelsen utkräver vite för att lantbrukaren inte byggde fort nog. Felet i det gamla stallet var en 10 centimeter för låg balk.

Arkivbild. Sune Hjerpe föder bland annat upp nordsvenska hästar, och blev tvungen att bygga nytt stall på grund av en bjälke.
Arkivbild. Sune Hjerpe föder bland annat upp nordsvenska hästar, och blev tvungen att bygga nytt stall på grund av en bjälke. FOTO: MOSTPHOTOS

Lantbrukaren Sune Hjerpe har fått nog. Staten vill göra drygt två tredjedelar av hans skog till naturreservat, han tvingades sälja av fina avelsmärrar och hans stall dömdes ut för att det fanns en tio centimeter för låg balk i den i övrigt väl godkända byggnaden från 1870-talet.

Nu när han byggt nytt stall för 400 000 kronor, kräver länsstyrelsen i Västra Götaland att han ändå betalar nästan 100 000 i vite. Bygget gick enligt länsstyrelsen inte fort nog skriver LRF Västra Götaland.

På gården finns uppfödning av nordsvenska hästar, kvigor, höns och tjurkalvar samt dryga 50 hektar skog.

Nu vill man göra naturreservat av 35 hektar av skogen, med parkering, vägar och informationstavlor. Befängt tycker Sune Hjerpe, som menar att det är år av kunnigt skogsbruk från tidigare och nuvarande ägare, som gjort skogen till den skyddsvärda natur som man nu vill lösa in.

– De som är intresserade kan väl ta sig dit ändå. Det behöver de väl inte bygga en led för, säger Sune Hjerpe till LRF.

Gården förlorar i värde om skogen försvinner, men han är rädd att säga nej, eftersom han oroar sig för att bli helt utan ersättning.

– Alla människor som har bott på den här gården, har varit med och skapat de här naturvärdena, säger Sune Hjerpe.

Länsstyrelsen kom till gården på sitt första oanmälda besök på grund av en anonym anmälan. Anmälaren sa att gårdens kvigor gick ute utan skydd, men det stämde inte. Däremot gick inspektörerna runt och gjorde en mycket ingående kontroll av gård och byggnader. Det var då de hittade balken som fick hela stallet utdömt. Det visade sig också att gårdens avelsbesättning var för stor och måste minskas. Hästarna och de övriga djuren bedömdes vara välskötta och vid god hälsa.

Kommunikationen från länsstyrelsens sida har av lantbrukaren inte upplevts som det stöd den borde vara. Sune Hjerpe uppger för LRF att han till slut inte ville ta emot inspektörerna utan att ha stöd av någon, då han var rädd att ha dem på gården utan ett eget vittne.

Det är inte bara nytt stall och vite som kostar. Varje gång inspektörerna kommer, kostar det 800 kronor per timme och länsstyrelsen debiterar för minst tre timmar per besök. Senaste notan var på 5 800 kronor.

– Min revisor undrar vad det är frågan om, säger Sune Hjerpe till LRF.

LÄS MER: Länsstyrelsen slog hårt mot stor hästföretagare

LÄS MER: Lavskrikan - var så god att avverka

LÄS MER: "Nyckelbiotoper måste bli rättssäkra"

LÄS MER: Vägledande dom ger hopp om rättvisa

SOMMARINTERVJU: "Hotet mot rapsen kan påverka hela marknaden"

PREMIUM: Markägarna som fått avverkningsförbud utan ersättning

PREMIUM: Lådorna vände lönsamheten

PREMIUM: Bonde som fann fru satsar på fler får