facebooktwittermail

Bråttom att slakta och konservera köttet

Slaktköerna kräver krafttag. Väck idén om beredskapslager till liv!

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

När den värsta torkan i mannaminne är ett faktum, med slaktköer långt in på nästa år, då sitter regeringen och rullar tummarna i väntan på att det ska ordna sig med den tredje skörden. Under tiden äter slaktmogna djur upp fodret som våra moderdjur måste ha för att producera mjölk och nya kalvar till köttproduktionen för våra framtida behov.

Vad föreslår man då? Jo, att vi ska slakta och frysa in kött. Hur klokt är det om vår elproduktion slås ut? Då blir köttet förstört innan vi hinner äta upp det.

Man var klokare förr. I början på 1960-talet, när jag var kock i det militära, fanns det om jag inte minns fel cirka 50 000 värnpliktiga som förbrukade en omgång matkonserver. Varje årgång åt upp den äldsta upplagan som jag tror var sex år gammal och absolut inget fel på. Samtidigt producerades en ny omgång så att det alltid fanns sex årgångar att ta av.

Varför inte sätta igång att producera köttkonserver på alla slaktmogna djur så att det lilla foder vi har räcker till att utfodra moderdjuren och ungdjuren tills det finns bete åt djuren nästa vår. Samtidigt får vi på ett enkelt sätt ett skapligt beredskapslager av färdigkokta köttprodukter som kan konsumeras såväl kalla som uppvärmda. Här kan man slå två flugor i en smäll om man vill.

Det är hög tid att regeringen styr upp Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och tillsätter någon som skyndsamt kan organisera slakt av slaktmogna nötkreatur och se till att mobilisera livsmedelsindustrin till att koka och konservera köttet så att svenska folket slipper att svälta.

Då kan så många moderdjur som möjligt kan överleva på det foder som går att uppbringa innan beteshagarna grönskar i vår. Det är viktigt eftersom det tar många år att föda upp nya moderdjur och de som överlever till våren blir inte hur gamla som helst.

Något måste hända snabbt. Allt annat är en katastrof för jordbruksnäringen och svenska folket.

Sten-Arne Persson

Lantbrukets Ekonomiservice