facebooktwittermail

Bondens skafferi vinnare i kommunal storupphandling

Fem nordskånska kommuner gör gemensam sak och handlar upp livsmedel för 500 miljoner kronor under de kommande fyra åren.

FOTO: MOSTPHOTOS

Det är bland annat lokala företaget Bondens skafferi som får förnyat förtroende och deltar som ett av sju utvalda företag.

Det är kommunerna Kristianstad, Hässleholm, Osby, Östra Göinge och Perstorp som gemensamt handlar upp mat till bland annat skolor, förskolor och äldreboenden.

Upphandlingen görs enligt kommunernas livsmedelspolicy och det serveras genomgående svenskt kött och flera lokalproducerade produkter i kommunens matbespisningar, enligt Marianne Kennysson, upphandlare på Kristianstads kommun.

Bara svenskt kött

Bland annat köps färskt kött från Bondens skafferi som därmed fortsätter som leverantör till Kristianstads kommun men nu får affären utökad med övriga kommuner i upphandlingen.

Bondens skafferi köper in köttet från KLS Ugglarps slakteri i Hörby och från Skånska Vilt i Sjunkaröd.

– Det kan också bli aktuellt att köpa in från andra mindre slakterier och sedan har vi börjat handla hos Scan vid enstaka tillfällen, säger Anders Fält, ansvarig för storhushållsavdelningen på Bondens Skafferi.

Han räknar med att kontraktet med de fem kommunerna kommer att leda till att en chaufför men också att extrapersonal anställs i hanteringen.

Levererar till fler

Bondens skafferi levererar redan i dag kött till de tre kommunerna Trelleborg, Ängelholm och Åstorp samt till sjukhusen i Region Skåne.

– Det färska köttet från Bondens skafferi har blivit väldigt uppskattat i kommunens storkök eftersom det ger så lite svinn. Matlagningen med färskt kött har ökat påtagligt sedan företaget kom in bland leverantörerna till kommunen för några år sedan, säger Marianne Kennysson.

Bland övriga vinnande leverantörerna finns bland andra Halmstad frukt och grönt som hanterar varor från odlare i södra Sverige. Charkett i Karlskrona vann upphandlingen när det gäller färska charkvaror och storköksgrossisten Menigo levererar fryst kött och kolonialvaror. Sturebröd i Kristianstad förser de kommunala inrättningarna med mat- och kaffebröd, enligt avtalet.