facebooktwittermail d

Bayer ber om ursäkt för lista på influerare

Bayer har inlett en intern granskning av dotterbolaget Monsanto, som i fredagens upplaga av franska tidningen Le Monde uppgavs ha upprättat en lista med influerare som skulle påverkas till en positiv uppfattning om det kontroversiella bekämpningsmedlet Roundup.

Marsch mot Monsanto i Malmö 21 maj 2016. Bolagets ägare Bayer uppges ha upprättat en lista med influerare som skulle påverkas till en positiv uppfattning om bekämpningsmedlet Roundup.
Marsch mot Monsanto i Malmö 21 maj 2016. Bolagets ägare Bayer uppges ha upprättat en lista med influerare som skulle påverkas till en positiv uppfattning om bekämpningsmedlet Roundup. FOTO: MAGNUS PERSSON/ZUMA PRESS/TT

Bekämpningsmedlet är omtvistat och hävdas orsaka lymfcancer.

”Det är inte så här Bayer vill föra dialog med samhället och dess olika intressenter. Vi ber om ursäkt för det här beteendet”, skriver den tyska kemi- och läkemedelskoncernen i ett uttalande på bolagets nyhetssida.

Listans upprättande i sig verkar inte ha varit en illegal gärning, enligt Bayer, men att på dylikt sätt kategorisera journalister och politiker för hemliga påverkansaktioner var uppenbarligen tillräckligt misstänkt för att få franska åklagare att initiera en granskning, skriver Reuters.

”Vi tolererar inget oetiskt beteende i vårt bolag. Det inbegriper självklart också dataskyddslagar och i alla jurisdiktioner vi verkar i”, skriver Bayer.

Det omtvistade bekämpningsmedlet i fråga har vållat stor skada på det tyska bolagets börsvärde efter fusionen med amerikanska Monsanto, då patentet föll in i Bayers portfölj. Bayers aktie har det senaste året fallit med över 40 procent.

Tiotusentals stämningar har riktats mot Bayer. Flera domar har varit till bolagets nackdel, vilket har lett till miljardskadestånd och en intern kritikstorm där ledningens förvärv uppenbarligen anses ha varit behäftat med orimligt stora risker.