Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 april

  Monsanto förlorar uppmärksammat rättsfall

  Monsanto bär ansvaret för att bonden Paul François drabbats av neurologiska skador av ett ogräsbekämpningsmedel, säger en domstol på torsdagen.

   En appellationsdomstol i Lyon i Frankrike slår nu fast att Monsanto bär ansvaret för att jordbrukaren Paul François lider av neurologiska skador.
  Bild 1/2 En appellationsdomstol i Lyon i Frankrike slår nu fast att Monsanto bär ansvaret för att jordbrukaren Paul François lider av neurologiska skador. FOTO: Wikimedia commons
   Redan 2007 stämde han Monsanto för sina skador.
  Bild 2/2 Redan 2007 stämde han Monsanto för sina skador. FOTO: Mostphotos

  En jordbrukare är inte kemist. En appellationsdomstol i Lyon i Frankrike slår nu fast att Monsanto bär ansvaret för att jordbrukaren Paul François lider av neurologiska skador.

  – Det är ett mycket stort beslut. Det är historiskt, sa Paul François till den franska radiokanalen France Info efter beskedet.

  Han är 55 år och spannmålsodlare i sydvästra Frankrike. För femton år sedan blev han allvarligt sjuk efter att ha andats in giftiga ångor. Ångorna steg ur ett kar som stod mitt i solen och var fyllt med det numera förbjudna ogräsbekämpningsmedlet Lasso. Paul François fick yrsel och feberattacker och läkare konstaterade att ångorna hade gett honom hjärnskador.

  Kunde förhindrat olyckan

  Monsanto kunde ha förhindrat olyckan, anser domstolen i Lyon. Den motiverar sitt beslut med att produktens förpackning inte var försedd med varningstexter som angav riskerna med att använda medlet i öppna behållare.

  Enligt domstolen kan tillverkaren inte förutsätta att en jordbrukare har nödvändiga kunskaper för att själv inse riskerna.

  Paul François har nu rätt till skadestånd, men nivån kommer att fastställas vid en senare rättegång.

  Monsanto i Frankrike kommer dock sannolikt att överklaga domen till Högsta domstolen. Enligt företagets advokat borde jordbrukaren själv ha insett riskerna. Dessutom hävdar Monsantos franska filial att företaget inte kan dömas som ansvarig, eftersom tillverkaren är Monsanto Europa och finns i ett annat land.

  Stämde Monsanto 2007

  Även om Paul François säger att dagens domslut är av avgörande betydelse, innebär det förmodligen inte slutet på den rättsprocess som han inledde för tolv år sedan.

  Redan 2007 stämde han Monsanto för sina skador. Han fick rätt i två juridiska distanser. Men för två år sedan sa 2017 Högsta domstolen att fallet måste omprövas på grund av ett fel i proceduren. Det är alltså därför appellationsdomstolen i Lyon ger sitt utlåtande idag.

  Paul François bildade 2010 föreningen Phyto-victimes, som stödjer andra jordbrukare som hävdar att de har insjuknat på grund av kemiska bekämpningsmedel.

  Han är fortfarande jordbrukare, men odlar idag ekologiskt.

  Flera rättsfall mot Bayerägda Monsanto

  Monsanto ägs sedan 2018 av tyska Bayer och har under det senaste året dömts två gånger i USA på grund av skador, som enligt domsluten beror på ogräsbekämpningsmedlet Round-up

  I augusti tilldömdes en cancersjuk trädgårdsmästare ett skadestånd från Monsanto på 78,5 miljoner dollar, och i mars beslutade en annan domstol att Monsanto ska betala 80 miljoner dollar till en man som också lider av cancer.

  Omkring 11 000 personer i USA kräver i dag ersättning av Bayer för olika skador som de hävdar att de har fått efter att ha använt Round-up.

  Relaterade artiklar

  Till toppen