facebooktwittermail d

Bättre solceller med ny nanoteknik

Med hjälp av nanotrådar har forskare lyckats kombinera material med olika egenskaper. Det möjliggör tillverkning av mycket små komponenter som är billigare, mer energieffektiva och funktionella än de som i dag finns.

Nanotrådarna sitter på ett halvledarmaterial som fästs på en chiphållare. Nanotrådens diameter är en tusendel av diametern på ett hårstrå.
Nanotrådarna sitter på ett halvledarmaterial som fästs på en chiphållare. Nanotrådens diameter är en tusendel av diametern på ett hårstrå.

De unika nanotrådarna, som är framtagna av forskare i Halmstad och Lund, förväntas leda till en helt ny generation av solceller och fotokänsliga detektorer som kan integreras med konventionell kiselbaserad teknik.

– Vi har lyckats skapa högkvalitativa skiktstrukturer på nanonivå. Skikten består av två olika material med olika optiska egenskaper, vilket är en stor utmaning eftersom materialen egentligen inte passar ihop. Det är lite som att försöka sätta samman lego- med duploklossar, säger Håkan Pettersson, professor i fysik vid Högskolan i Halmstad, i ett pressmeddelande.

Minskar spänningar

Forskarnas lösning är unika nanotrådar som "binder" samman olika materialskikt i nålliknande strukturer. Den lilla diametern på nanotråden, som är en tusendel av ett hårstrås, minskar drastiskt spänningar vilket hindrar att sprickor och andra materialfel uppstår.

– Nanotrådar med denna heterogena "sandwichstruktur" gör det möjligt att kombinera material med olika egenskaper. Genom att välja rätt materialkombinationer kan vi skräddarsy nanotrådar för olika användningsområden. Vårt fokus har varit att utveckla optiska nanotrådar för fotodetektorer, säger Håkan Pettersson.

Enkelt förklarat så omvandlar en fotodetektor ljus till elektricitet. Med hjälp av den nya tekniken kan till exempel nya typer av solceller utvecklas som är långt mer energieffektiva än dagens.

PREMIUM: Fågelfröproducent satsar på solkraft

PREMIUM: Fler gröna jobb i nya ekonomin

LÄS OCKSÅ: Med ny teknik - nu ska drönare jaga älg