Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 oktober 2017

  Fågelfröproducent satsar på solkraft

  BRUNSLÖV

  Djurvän, och sedan i somras även miljövän. Fågelfröproducenten Stefan Frank ville dra sitt strå till stacken och installerade en solkraftanläggning som i dag täcker drygt hälften av företagets elbehov.

  I produktionshallen på företaget Franks Zoofor pågår verksamheten för fullt. Det dånar och dammar från maskiner. Från små silor strömmar olika fågelfröblandningar ned i säckar som förseglas för vidare frakt till konsument. Här i skånska Brunslöv driver Stefan Frank sedan 30 år sitt fågelfröimperium.

   En skopa kanariefrön.
  En skopa kanariefrön. FOTO: Johan Joelsson

  Historien, som började med några krukor i ett soligt söderfönster, har blivit big business. I dag producerar Franks Zoofor runt 2 000 ton fröblandningar årligen, varav ungefär hälften utgörs av egenproducerad spannmål. Stefan Frank ser nöjd ut när han tar med mig ut i en hage för att visa upp sin senaste investering: en stor solcellsanläggning monterad på ett tak.

  – Kan man göra något som minskar koldioxidutsläppen på jorden så tycker jag att man ska slå till. Det här är dessutom en investering som bär sig på sikt, säger han.

   Stefan Frank följer solenergiproduktionen framför datorn.
  Stefan Frank följer solenergiproduktionen framför datorn. FOTO: Johan Joelsson

  Sedan i somras genererar solkraftanläggningen drygt hälften av all den elektricitet som förbrukas i företagets produktionsanläggning. Stefan Frank hade burit på idén i några år, men det var först i våras som han tyckte att priserna hade fallit tillräckligt mycket för att det skulle löna sig.

  – När jag började sondera terrängen för fyra år sedan skulle det kosta 750 000 kronor att installera 46 kilowatt solenergi. Men i våras kostade motsvarande anläggning 500 000 kronor, säger Stefan Frank.

  LÄS MER: Solceller bra för företaget

   Stefan Frank visar upp ett av fälten där han odlar kanariefrön.
  Stefan Frank visar upp ett av fälten där han odlar kanariefrön. FOTO: Johan Joelsson

  Tajmingen hade dock kunnat vara bättre. När solpanelerna monterades i mitten av maj var det högsommartemperaturer och anläggningen gick på högvarv. Sedan kom lågtryck, moln och kalla vindar. Men även mulna dagar producerar anläggningen energi. Vi går in på kontoret där Stefan Frank klickar sig in i ett datorprogram som visar energistaplarna i grönt. Han går tillbaka i historiken. Den bästa månaden hittills var juni då anläggningen totalt producerade 5 624 kilowatt. Den 9 juni slogs rekordet med 36,2 kilowatt under en timme. Stefan Frank klickar sig vidare i datorprogrammet och pekar på några andra staplar.

  – Här kan du se att min anläggning fram till i dag har skonat jorden från 6 315 kilo koldioxidutsläpp, säger han och ler.

   Trots en mulen förstasommar ser Stefan Frank ljust på framtiden.
  Trots en mulen förstasommar ser Stefan Frank ljust på framtiden. FOTO: Johan Joelsson

  Stefan Frank räknade i sin kalkyl med att anläggningen skulle bli lönsam efter tio år. Men om somrarna fortsätter vara ruskiga kan det ta ytterligare några år.

  – Det är ingen guldgruva. Men om vi inte gör något i dag så kommer våra barn att betala för vår miljöpåverkan i framtiden, säger Stefan Frank.

   Stefan Frank visar upp en säck med företagets storsäljare – vildfågelblandning.
  Stefan Frank visar upp en säck med företagets storsäljare – vildfågelblandning. FOTO: Johan Joelsson

  Anläggningen

  Stefan Frank valde att samarbeta med Kraftringen och dess underleverantör Svea Solar som monterade upp anläggningen. Solenergin täcker i dagsläget drygt hälften (40 000 kWh) av den totala elförbrukningen i Franks Zoofors produktionsanläggning (73 000 kWh).

  Odlingarna

  På gården odlar Stefan Frank bland annat kanariefrö och nakenhavre. Men också havre, vete, korn, majs och gröna ärtor. All egen spannmål, cirka 900 ton, används i produktionen. Resten köper han av grannar eller importerar. Totalt producerar företaget 2 000 ton fröblandningar årligen. Merparten, 75 procent, är olika vildfågelblandningar.

  Franks Zoofor

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Antal anställda: Fem på heltid.

  Omsättning: Totalt 16 miljoner kronor.

  Resultat: ”Resultaten har varierat från ett minus till ett plus på över miljonen det senaste året.”

  Vinstmarginal: 6-8 procent.

  Areal: 215 hektar.

  Investeringar: 500 000 kronor för den nya solenergianläggningen.

  Så räknade vi: ”Enligt min kalkyl ska investeringen bli lönsam efter 10 år.”

  Tre tips

  Kontrollera att den som sätter upp solpanelerna har en elektriker som kan godkänna hela anläggningen.

  Kolla så att företaget har godkänd säkerhetsutrustning.

  Se till så att det är möjligt att kommunicera direkt med arbetsledaren.

  LÄS OCKSÅ: Ny tejp ger billigare solcellerLÄS OCKSÅ: Låg efterfrågan sänker priset på vildsvinLÄS OCKSÅ: LRFs bojkott av Sverigedemokraterna ett svek mot landsbygden

  Relaterade artiklar

  Till toppen