facebooktwittermail

Banken tror på virkesmärkning

Logscom får ett välkommet tillskott i kassan och kan satsa på sitt system för stockmärkning.

Åseleföretaget Logscom presenterade i fjol sitt stockmärkningssystem Woodland Inkjet som märker stockarna direkt vid kapningen i skördaren.

Logscom får nu ett välkommet tillskott i kassan när Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse investerar 1,65 miljoner kronor i företaget.

Grundaren Martin Englund menar att företaget tack vare tillskottet nu kan bli mer offensiva.

– Vi blir en stabilare partner och kan nu gå från produktutveckling till försäljning. Det känns jäkligt kul!

Märkningen sitter

Tidsbesparingen med den automatiska märkningen ligger enligt Martin Englund på mellan 20 och 30 minuter på ett arbetsskift beroende på årstid. Systemet är testat under lång tid och Martin Englund känner sig säker på att det fungerar under alla årstider och att märkningen sitter kvar.

Han ser ett intresse både hos maskinägare och skogsbolag och målet är nu framför allt att få ut fler enheter i drift, främst i närområdet. Logscom, som i och med det extra tillskottet nu består av två personer, samarbetar dessutom med företaget Adopticum i Skellefteå där man utvecklar ett system för att kunna läsa av individmärkta stockar. Det fungerar än så länge i labbmiljö men målet är att få ut det på en industri där det kommer in märkta stockar.

Fakta: Woodland Inkjet

Tekniken består av en bläckskrivare som sitter på en arm under sågsvärdet. Föraren ställer in hur många stockar som ska märkas och vad märkningen ska innehålla. Kontakten med skrivaren sker trådlöst.

Varje stock kan få en egen identitet som sedan ska kunna följas vid industri. I dag används märkningen som ett automatiserat system för vanlig märkning för att koppla ett virkeslass till rätt markägare.

LÄS MER: Finsk skördare kan bli svensk

PREMIUM: Ponsse stärker sina aktier på rysk marknad

LÄS OCKSÅ: Unik skogsmaskin testas i skarpt läge