Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 juli 2017

  Skörda och skota utan kompromisser

  BILDSPEL.

  Än så länge rör det sig bara om en prototyp. Men målet är att Vimeks nya kombinerade skördare och skotare ska mynna ut i en färdig produkt som inte kompromissar på någon av funktionerna. Nu inleder företaget skarpa tester i fält.

   Konceptmaskinen Vimek Duo kombinerar det bästa från två världar, skördare och skotare i ett.
  Konceptmaskinen Vimek Duo kombinerar det bästa från två världar, skördare och skotare i ett. FOTO: Vimek

  Inför hösten har Vimek uppdaterat stora delar av sitt modellprogram. Nyheterna börjar redan i miniskördaren 404 SE och skotaren 610 SE som har fått en ny drivlina som gör dem mer lik de stora maskinerna i sin uppbyggnad.

  – Vi har uppdaterat allt från motorn till drivlinan och aggregatet. Det har gjort maskinerna kraftigare. Motorn har uppdaterats tack vare miljökraven och det har gjort dem bränslesnålare, säger Vimeks försäljningschef, Maria Öhman.

  Bland nyheterna märks även det nya styrsystemet och ett nytt skördaraggregat, Keto Forst Xtreme. Styrsystemet Dasa är välkänt från flera fullstora maskiner, och är ett sätt för Vimek att flörta med avverkningsentreprenörerna.

  I skördaren liksom i miniskotaren 610 SE har den nya motorn gjort att antalet hästkrafter har höjts från 60 till 68.

  LÄS ÄVEN: Volvos nya minigrävare går på el

   Skördaren 404 SE kommer med en ny motor och ett snabbare skördaraggregat med ökad matningshastighet.
  Skördaren 404 SE kommer med en ny motor och ett snabbare skördaraggregat med ökad matningshastighet. FOTO: Vimek
   Även skotaren 610 SE får den nya motorn med fler hästkrafter.
  Även skotaren 610 SE får den nya motorn med fler hästkrafter. FOTO: Vimek

  Framställs som unik

  Men mest iögonfallande på nyhetssidan är kanske ändå företagets kombinerade skördare och skotare, Vimek Duo. I skogsmaskinen byter föraren enkelt mellan aggregat och gripklo på under 20 minuter.

  – Vi har varit lite motståndare till kombimaskiner eftersom det alltid blir en kompromiss på antingen skördar- eller skotarfunktionen. Därför har vi gjort något helt annat. Vi har utgått från skördaren som är vårt lilla guldkorn och kopplat på en vagn med snabbfästen, säger Maria Öhman.

  Vimek framställer sin produkt som världsunik. Bak på skördaren sitter företagets egenutvecklade 606-vagn.

  – Det är ingen vad vi vet som har utgått från skördarperspektivet. Många utgår i stället från skotaren och sätter på ett skördaraggregat på den. Visst finns det säkert de som har gjort något liknande. Men vi vågar ändå påstå att vi har kommit med något nytt.

   Nytt är även att miniskotaren 606 TTW har fått en bredare och mer komfortabel hytt med AC som tillval.
  Nytt är även att miniskotaren 606 TTW har fått en bredare och mer komfortabel hytt med AC som tillval. FOTO: Vimek

  Maskinen är i första hand utvecklad för privata skogsägare med större bestånd som inte vill köpa dubbla maskinuppsättningar.

  Eftersom maskinen svänger både med hjälp av styrningen i framaxeln och i midjan räknar företaget med att det kommer att krävas en del specialanpassningar för att driften ska fungera optimalt.

  Under hösten kommer företaget att jobba vidare med sitt koncept med målet att prototypen ska mynna ut i en färdig produkt.

  – Vi har många kunder som tycker att vi tänker rätt, och jag ska träffa ett antal kunder som vill testköra den, säger Maria Öhman.

   Målet för Vimek har varit att ta fram en kombinerad skördare och skotare som inte kompromissar på någon av funktionerna.
  Målet för Vimek har varit att ta fram en kombinerad skördare och skotare som inte kompromissar på någon av funktionerna. FOTO: Vimek

  LÄS ÄVEN: Flygande spruta på ingång

  Snabbare avverkning

  I skördaren 404 SE som utgör basen i modellen sitter det numera även en kraftigare hydraulpump som gör att maskinen kan köra på högre varv, och med det nya skördaraggregatet ökar matningshastigheten med 14 procent. Aggregatet är även försett med en nedre kniv som framför allt underlättar avverkning i granbestånd eftersom föraren slipper att vända på stocken för att ta omtag i samband med kvistning.

  Nytt är även att miniskotaren 606 TTW har fått en bredare och mer komfortabel hytt med AC som tillval.

  – 606:an vänder sig mycket mot privata skogsägare, och är en storsäljare i många av våra länder för dem som har lite skog och som vill ta hand om den på bästa sätt, medan våra större maskiner säljs mer till företag och proffs som vill livnära sig på det här. På mässorna märker vi att många kommer fram och vill ha gallrat med Vimek och att det finns en stor efterfrågan på entreprenörer. De ser att det blir väldigt fint gallrat med maskinerna, och eftersom maskinerna är så smidiga behöver man inte ta bort träd i onödan.

  Leveranserna av de nya maskinerna startar i september, och Vimek har redan fulltecknade orderböcker som gör att det svenska företaget räknar med nyanställningar för att klara produktionen fram till jul.

   Skördarhytten har uppdaterats med ett nytt styrsystem som känns igen från större maskiner. Det gör det enkelt att växla mellan olika maskinfabrikat.
  Skördarhytten har uppdaterats med ett nytt styrsystem som känns igen från större maskiner. Det gör det enkelt att växla mellan olika maskinfabrikat. FOTO: Vimek

  LÄS ÄVEN: Så skiljer sig Claas reservdelspriser

   Maria Öhman är försäljningschef på Vimek.
  Maria Öhman är försäljningschef på Vimek. FOTO: Carola Harnesk

  Relaterade artiklar

  Till toppen