facebooktwittermail d

Överklagan gav barkborrarna ett års frist i reservaten

Regeringen går på länsstyrelsens linje och beslutar att tillåta skyddsåtgärder mot granbarkborre i 168 av Stockholms naturreservat.

Regeringen tillåter skyddsåtgärder mot granbarkborre i 168 av Stockholms naturreservat för att undvika skador på bevarandevärdena.
Regeringen tillåter skyddsåtgärder mot granbarkborre i 168 av Stockholms naturreservat för att undvika skador på bevarandevärdena. FOTO: ULF ARONSSON

Redan 16 juni i fjol beslutade länsstyrelsen i Stockholm om undantag från föreskrifterna för 168 naturreservat. Bakgrunden var att torrsommaren 2018, följd av stormen Alfrida i januari 2019 och därefter angrepp av granbarkborre gjort att det behövs åtgärder för att bevara naturvärdena i reservaten.

Undantagen gällde åtgärder som att avverka riskträd som kan skada människor eller egendom, att använda fångstvirke eller fällor för att undvika storskaliga insektsangrepp som hotar prioriterade bevarandevärden och att fälla träd som angripits av skadeinsekter som hotar reservatets bevarandevärden.

Överklagades

Men Föreningen Skydda Skogen överklagade länsstyrelsens beslut till Miljödepartementet. Enligt överklagan är det klimatförändringen, monokulturer och att brist på död ved decimerat de naturliga fienderna som är orsaken till garnbarkborrarnas ökning, och att det är detta som borde åtgärdas. Dessutom saknas belägg för att granbarkborre kan skada ekosystemet i "naturliga skogar", skriver Skydda Skogen.

Efter att ha funderat i nästan ett år beslutade regeringen nyligen att gå på länsstyrelsens linje: Undantagen från föreskrifterna är motiverade eftersom spridningen av granbarkborre kan leda till skador som motverkar syftet med reservatet.

Olika syn på bevarande

Men medan länsstyrelsen och regeringen ser undantagen som åtgärder för att bevara höga naturvärden, har Skydda Skogen motsatt syn på saken:

”Det är mycket oroväckande att granar nu får avverkas i naturreservaten. Naturreservaten riskerar att förlora sin funktion som en fristad för den biologiska mångfalden om delar av dem huggs ner. Allt för många skyddsvärda skogar har redan avverkats på grund av granbarkborre där även icke-angripna granar, liksom lövträd och tallar som inte angrips alls av granbarkborre, har avverkats”, säger David van der Spoel, talesperson Skydda Skogen, i ett pressmeddelande.

De flesta träden kvar

Samtidigt saknas inte angripna träd i skogen totalt sett. SLUs inventering av skador efter granbarkborre i Götaland och Svealand i fjol visade att 75 procent av de angripna träden fortfarande stod kvar.

Parallellt med överklagan har det också funnits en debatt om att reservaten fungerar som yngelhärdar för spridning av granbarkborre till produktionsskog. Men det är alltså inget som vare sig länsstyrelsen, Skydda Skogen eller Miljödepartementet tar upp i det här ärendet.