Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 november 2019

  Myndigheter ställs till svars för barkborreangrepp

  Moderatpolitikern Carl-Wiktor Svensson JO-anmäler myndigheterna för angrepp av granbarkborre i anslutning till avsatt mark. Samtidigt förbereder AB Karl Hedin att stämma staten för samma sak.

  Carl-Wiktor Svensson, moderat riksdagsersättare i Mörlunda, JO-anmäler Länsstyrelsen i Kalmar, Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen för passivitet i hanteringen av skadeinsekter i formellt skyddade områden. Han anser att reservat och annan avsatt mark fungerar som yngelhärdar för granbarkborrar som sedan sprider sig till intilliggande privat mark.

  – Redan i fjol hade länsstyrelsen angrepp i 57 av sina 70 reservat i Kalmar län. Nu har de vidtagit åtgärder i tolv av dem och i tio först efter varningar från ägare av grannfastigheter. Och det är ju bra att de gjort något, men det kunde de ha gjort redan 2018, säger Carl-Wiktor Svensson.

   ”Det finns en passivitet och en ovilja att tag i problemen”, säger Carl-Wiktor Svensson om problemet med spridning av granbarkborre från avsatt mark.
  ”Det finns en passivitet och en ovilja att tag i problemen”, säger Carl-Wiktor Svensson om problemet med spridning av granbarkborre från avsatt mark. FOTO: Privat

  Passivitet och ovilja

  Samtidigt som privata markägare uppmanas att snabbt rensa bort angripna träd så händer ingenting i de avsatta områdena, anser han.

  – Det finns en passivitet och en ovilja att tag i problemen.

  Därför kräver han nu att det utreds om myndigheterna agerat rätt. Enligt JO-anmälan borde de vara skyldiga att vidta åtgärder, alternativt utforma en modell för ersättning. Och av det finns det faktisk erfarenhet sen tidigare.

  – I samband med Gudrun finns det mycket dokumentation om hur granbarkborrar spred sig från avsättningar och skadade intilliggande skog, och då utformades också en modell där länsstyrelsen betalade ersättning till drabbade, säger han.

  Stämma staten

  Även AB Karl Hedin anser att myndigheterna bör ställas till svars för spridning av granbarkborrar från avsatt mark, och företaget förbereder nu att stämma staten.

  Bakgrunden är angrepp på mark som AB Karl Hedin äger i anslutning till Hälleskogsbrännan, som blev reservat efter den stora branden i Västmanland 2014.

  – I april skickade vi en skrivelse till länsstyrelsen för att få i gång en dialog om ersättning för skadorna dittills och hur vi tillsammans kunde begränsa skadorna framöver. Då var 110 hektar angripna, nu är det 300 hektar och vi har ännu inte fått något svar. Då måste vi ju göra något för att få dem till förhandlingsbordet, säger Peter Wigert, VD på AB Karl Hedin, om planerna på att stämma staten.

   ”Länsstyrelsen har ett ansvar att se till att angrepp inte startar, annars måste de ersätta grannarna”, säger Peter Wigert, VD på AB Karl Hedin.
  ”Länsstyrelsen har ett ansvar att se till att angrepp inte startar, annars måste de ersätta grannarna”, säger Peter Wigert, VD på AB Karl Hedin. FOTO: AB Karl Hedin

  Antingen eller

  – Det måste finnas ett konsekvenstänkande. Om man stoppar skogsbruk och inte sköter skogen så finns det risk för angrepp om man inte ser upp. Länsstyrelsen har ett ansvar att se till att angrepp inte startar, annars måste de ersätta grannarna. Antingen måste de göra det ena eller det andra, och helst både och, avslutar han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen