facebooktwittermail

Arla stämmer Boxholms kommun

Konflikten om mejeriet i Boxholm fortsätter. Nu har Arla stämt Boxholms kommun och ÖMF Invest/Glada bonden.

Arla fortsätter kampen och stämmer Boxholms kommun sedan det enligt Arla kommit fram att det funnits täta kontakter mellan kommunen och de nya köparna i samband med affären.
Arla fortsätter kampen och stämmer Boxholms kommun sedan det enligt Arla kommit fram att det funnits täta kontakter mellan kommunen och de nya köparna i samband med affären. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Bråket om mejeriet i Boxholm började hösten 2020 efter att Arla sålde anläggningen till Boxholm kommun, som kort därpå sålde det vidare till Glada bonden. Tvisten gäller två saker: dels vilka inventarier som ingick i köpet, dels vad lokalerna får användas till.

Arla försökte först få igenom en kvarstad mot kommunen, sedan mot Glada bonden – men fick nej i tingsrätten i båda fallen.

Nu har Arla lämnat in en stämning mot Boxholms kommun, enligt P4 Östergötland. Den innehåller 35 inlagor som bland annat tar upp tidigare okända mejl mellan Boxholms kommundirektör och representanter för ÖMF Invest, dotterbolag till Glada bonden. De kan betyda att kommunen brutit mot lagen enligt Arlas chefsjurist Ylva Nykvist:

– Bara några timmar efter att vi skrivit på kontraktet mejlar kommundirektören ÖMF Invest och säger att de inte kommer att gå med på vad vi faktiskt just kommit överens om. ÖMF har dikterat villkoren för kommunen, säger hon till P4 Östergötland.

Kommundirektören vill inte kommentera Arlas uppgifter men hänvisar till kommunens jurist, som menar att inget nytt framkommit i stämningsansökan.

Stefan Andersson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, säger till SVT Öst att stämningen bland annat handlar om den handskrivna lista på inventarier som Arlas representant inte ville skulle ingå i köpet. Till tv-kanalen säger han också att Arla är välkomna med sin stämning "om de vill förlora ett mål till".

ARLA, BOXHOLM OCH GLADA BONDEN:

Glada bonden köper Boxholms mejeri

Mejeristriden tas inte upp i hovrätten

Arla har lämnat Boxholm

Boxholms mejeri, Arla och Glada bonden inte överens

Ny ansökan om kvarstad på Boxholms mejeri från Arla

Arla kan tvingas att betala hyra för landmärket