Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 november 2020

  Nya konflikter att vänta i Boxholm

  Denna vecka skulle Arla hämta de omtvistade inventarierna på mejeriet i Boxholm. Men besöket har ställts in. Nu hårdnar konflikten - igen.

  – Det känns lite som ett hugg i ryggen, säger Lars Edlund, som är Glada Bondens och kommunens jurist till ATL.

   En medarbetare på vid de två ystningstankarna som rymmer 12000 liter vardera, i ett fotografi från sista veckan då mejeriet var öppet i december 2019.
  En medarbetare på vid de två ystningstankarna som rymmer 12000 liter vardera, i ett fotografi från sista veckan då mejeriet var öppet i december 2019. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Arla har inte för avsikt att släppa frågan om Boxholms mejeri, som efter att det först köpts av Boxholms kommun sålts vidare till Glada Bonden och nystartade dotterbolaget ÖMF Invest. Det framgår av handlingar vid Linköpings tingsrätt och en mejltråd som Arlas chefsjurist av misstag vidarebefordrat till Boxholms kommun, där den blivit offentlig handling.

  Konflikten handlar bland annat om vilka inventarier som egentligen omfattas av avtalet mellan Arla och Boxholms kommun. Av mejltråden från Arla framgår hur en av mjölkbönderna i Arlas styrelse hjälpt juristerna med research om Glada Bonden och företaget ÖMF Invest. Två advokater och ytterligare en affärsjurist är inkopplade på ärendet. Därtill ska Arlas huvudkontor i Danmark vara engagerat, skriver chefsjuristen i mejlet.

  Glada Bonden är en producentförening med medlemmar i både Arla och Skånemejerier ekonomisk förening. Ett uttalat syfte är att få upp priset på svensk mjölkråvara, detta genom att konkurrera med de egna föreningarna om mjölken via så kallade splitleveranser (se fakta).

  Siktar in sig på inventarier

  Teamet från Arla har hittills siktat in sig på de inventarier som det funnits konflikt kring sedan Boxholms kommun köpte mejeriet från Arla. Det handlar om en packlinje, ett vibrationsbord, två cisterner, två tankar, en separator, en rengöringsmaskin, ställage, filter samt reservdelar i ett blått skåp.

   1939 byggdes det nuvarande mejeriet i Boxholm, och 1952 tillverkade man Sveriges första gräddost.
  1939 byggdes det nuvarande mejeriet i Boxholm, och 1952 tillverkade man Sveriges första gräddost. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Arbetet har resulterat i två ansökningar i Linköpings tingsrätt, som tillsammans med bilagor omfattar flera hundra sidor. Det handlar om så kallad kvarstad, det vill säga att kommunen eller de nya ägarna inte ska ha rätt att förfoga över de aktuella tillgångarna.

  Tingsrätten fann i ett första beslut att Arla sannolikt har bättre rätt till grejerna än Boxholms kommun, vilket gjorde att Arla förväntades hämta dem senast natten mellan torsdag och fredag förra veckan.

  Men i stället skickade Arla in en ny ansökan om kvarstad, nu riktad till Glada Bonden och ÖMF Invest. I ansökan skriver Arla att de skulle hämta tillgångarna denna vecka. Det besöket är nu inställt. Enligt ett mejl från Arlas advokat beror det på att Lars Edlund och ÖMF Invest inte kunnat uppge om tisdagen den 24 november var en bra dag.

  – Jag var där tillsammans med de nya ägarna i fredags och förberedde för besöket. När vi var klara fick vi beskedet. Det kändes lite som ett hugg i ryggen, säger Lars Edlund.

   Flygbild över mejeriet i Boxholm.
  Flygbild över mejeriet i Boxholm. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Ville ha betalt

  Enligt Lars Edlund börjar tålamodet med Arla nu att tryta. De nya ägarna funderar nu på att hyra in en container och ställa grejerna utanför mejeriet. Men det är något som Arla motsätter sig. I ett mejl skriver Arlas advokat att ingen egendom på mejeriet, omtvistad eller ej, får användas i produktion. Glada Bonden får inte under några omständigheter montera ner utrustningen, skriver advokaten, eftersom det då finns risk för att den kommer till skada.

  Av handlingarna framgår också att Glada Bonden velat ha betalt för de ”kostnader den olägenhet som skulle uppstå om Arla nu gör intrång i vår näringsverksamhet”, något som Arla motsätter sig.

  – De nya ägarna vill bedriva sin verksamhet där nu. Arla kan inte bara komma och klampa in hursomhelst. Särskilt inte som utvecklingen nu spetsat till det, säger Lars Edlund

  Han säger att de också erbjudit sig att lösa ut tillgångarna för det fulla marknadsmässiga värdet, något som även framgår av handlingarna.

  – De är inte så enkelt att få ner de här grejerna, de är bultade i golvet och måste skäras loss.

  Flera turer återstår

  Under tisdagen kom beskedet att Linköpings tingrätt upphäver kvarstaden för Boxholms kommun. Arla kan överklaga. Och senast på fredag ska Glada bonden svara på den anmälan om kvarstad som Arla riktat mot föreningen.

  ATL har sökt Arla för en intervju. I ett mejl uppger bolaget att de kommer att ta processen vidare och att de avser hämta delar av utrustningen så snart som möjligt. Enligt ATL:s sammanställning finns det fortfarande oenighet kring två cisterner, två tankar, en separator samt en rengöringsmaskin. Lars Edlund tror inte att det stannar där.

  – Kvarstaden är det lilla problemet. Ett mycket större problem är den konkurrensklausul som finns i kontraktet med Arla. Vi kommer att sätta oss ner i slutet av veckan för att utreda vad som tillverkats här tidigare och vad som inte gjorts. Vi har också en dialog med Konkurrensverket, som tittar på detta, säger Lars Edlund.

  Glada Bonden och ÖMF Invest

  Glada Bonden är en svensk producentförening som hittills enbart ägnat sig åt handel med mjölkråvara.

  Enligt en årsredovisning som nyligen skickats in till Bolagsverket omsatte verksamheten knappt 120 miljoner kronor år 2019, vilket innebär att Glada Bonden är en förhållandevis liten spelare både på den svenska och internationella mjölk- och mejeriscenen. (Arlakoncernen omsatte samma år motsvarande drygt 107 miljarder kronor. I Sverige var omsättningen 14,3 miljarder kronor).

  Hur mycket mjölk som Glada Bonden kontrollerar och vilka som är medlemmar är inte offentligt. Styrelsemedlemmen och mjölkbonden Anders Birgersson har tidigare sagt till ATL att medlemmarna själva får avgöra om de vill gå ut och berätta om medlemskapet. Alla medlemmar går in med en kapitalinsats, men inte alla levererar till föreningen.

  Styrelsen består förutom Anders Birgersson av Magnus Palmgård, Ola Göransson och Jakob Olai. Någon formell ordförande har ännu inte registrerats, uppger Bolagsverket.

  ÖMT Invest är ett nystartat dotterbolag till Glada Bonden.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen