facebooktwittermail

”Nu är det fullt krig här i Boxholm”

I elfte timmen har en ny strid brutit ut kring Boxholms mejeri. Arla och Boxholms kommun är oense om vilka inventarier som ingår i köpet – och nu gör sig Boxholmsostens vänner redo för nattvak så inget ska försvinna.

– Nu är det fullt krig här, säger Morgan Sehlstedt från Boxholmsostens vänner.

Enligt Johan Dirath, avgående vice ordförande för kommunstyrelsen i Boxholm, har Arla redan fått vissa inventarier som borde ha följt med i affären och ”nu får det räcka”.
Enligt Johan Dirath, avgående vice ordförande för kommunstyrelsen i Boxholm, har Arla redan fått vissa inventarier som borde ha följt med i affären och ”nu får det räcka”. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Hade allt gått enligt plan skulle affären mellan Arla och Boxholms kommun ha skett i dag. Nycklarna skulle ha varit överlämnade och allt varit frid och fröjd.

Men så är inte fallet. Delade meningar om vilka inventarier som ingår i avtalet har fått Boxholmsostens vänner att sluta upp för att vakta mejeriet, av rädsla för att Arla ska hämta inventarierna.

– Mejeriet är sålt i befintligt skick. Då ska man inte komma i efterhand och ställa krav, säger Morgan Sehlstedt från Boxholmsostens vänner.

– Arla vill omöjliggöra för någon ny aktör att göra lokalproducerad ost. Men vi har krigat i två år för det här. Vi kommer inte att vika ner oss nu.

Läs mer: Boxholms mejeri kan få ny regi

Ska vakta nattetid

Därför ska någon eller några från föreningen vakta mejeriet under natten mellan torsdag och fredag så att inte det försvinner något därifrån.

Tror ni att Arla skulle skicka dit någon i kväll för att hämta saker?

– Vi litar aldrig någonsin på Arla. Aldrig någonsin.

Samtidigt har kommunen bestämt att ett vaktbolag också ska hålla ett öga på mejeriet i natt.

– Vi vet att Boxholmsostens vänner är där, men här kör vi med hängslen och livrem, säger Johan Birath, avgående vice ordförande för kommunstyrelsen i Boxholm.

Han är också mycket upprörd över Arlas agerande.

– Det handlar inte om att de gör något i elfte timmen utan i trettonde timmen. När allt är klart. Det går inte att komma och börja kräva saker då.

Enligt honom har Arla redan fått vissa inventarier som borde ha följt med i affären.

– Bland annat ett par truckar och ett skakbord. Men nu får det räcka.

Vill ha en silo

Kommunen ska därför, enligt honom, begära mejeriet i kvarstad i morgon för att säkerställa att inget försvinner därifrån.

Arlas ledning har en annan bild av vad som hänt i Boxholm. Enligt bolagets presschef Erik Bratthall var parterna i ett första läge eniga om att mejeriet skulle byta ägare i dag, första oktober. Men sedan blev det diskussioner om vilka inventarier som skulle ingå och då kom man överens om att slutföra köpet första december för att hinna komma fram till vad som skulle följa med och inte.

Det var också då som köpesumman skulle betalas.

– Men nu har det kommit pengar från Boxholms kommun i alla fall, säger Erik Bratthall.

Enligt honom är det en silo som inte står på inventarielistan som Arla vill hämta innan affären blir av.

Skulle ni hämta den i natt om mejeriet inte var bevakat?

– Det skulle vi inte. Vi vill att allt ska gå rätt och bra till.

Läs också: Arla lägger ner Boxholms mejeri

Läs mer: Hemlig aktör ger nytt hopp för Boxholmsosten