Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 september

  Efter nedläggningen – nu kan Boxholms mejeri få ny regi

  Boxholms kommun vill köpa Arlas nedlagda mejeri. Enligt uppgifter ska parterna vara överens om ett pris och på fredag väntas avtal skrivas under.

  – Det känns positivt att kommunen kan göra detta, säger kommundirektör Göran Lundström till ATL.

   Den stora cisternen i Boxholm ägs fortsatt av Arla och vad som kommer hända med den är i nuläget okänt.
  Den stora cisternen i Boxholm ägs fortsatt av Arla och vad som kommer hända med den är i nuläget okänt. FOTO: Lena Cedervall / Mostphotos

  Det har varit många turer kring Boxholmsosten sedan Arla beslutade att lägga ner mejeriet i Boxholm och flytta produktionen till Östersund. Många protesterade mot beslutet – Facebookgruppen Boxholmsostens vänner har exempelvis inte bara skapat en kampsång utan även träffat ledningsgruppen på Arla Foods huvudkontor i Århus för att försöka komma fram till alternativa lösningar.

  Försöken till trots genomfördes nedläggningen och i december 2019 producerades de sista ostarna på mejeriet.

  Men så i måndags beslutade ett enhälligt kommunfullmäktige i Boxholm att de vill köpa mejeriet från Arla, vilket Corren var först med att rapportera om. Enligt uppgifter från kommunens sida ska parterna vara överens och på fredag väntas avtal skrivas.

  – Vi vill inte ha ett tomt mejeri stående som ödekåk och anser att det kan finnas många fördelar med att förvärva fastigheten och kanske få i gång verksamhet i lokalerna igen, säger kommundirektör Göran Lundström till ATL.

  Kan bli företagshotell

  Kommunen kommer inte ha rätt att bedriva någon storskalig tillverkning av Boxholmsosten, enligt det kommande avtalet. I stället väntas lokalerna bli till ett företagshotell där flera aktörer från livsmedelsbranschen har möjlighet att hyra in sig.

  – Det kan vara ett sätt att hjälpa mindre producenter att få tillgång till ett mejeri och en möjlighet att få fler lokala producenter av mejeriprodukter, säger Göran Lundström och fortsätter:

  – Under resan som varit har väldigt många hört av sig och funderat över vad som ska bli av mejeriet. Många har varit intresserade att ta över, men har varit för små för att själva kunna göra en investering. Därför känns det positivt att kommunen nu kan göra detta och starta upp en verksamhet igen.

  Avböjer kommentar före avtal

  Går köpet igenom väntas kommunen överta lokalerna från den 1 oktober. I köpet ska marken, lokaler och all utrustning som finns kvar ingå – för priset 4,5 miljoner.

  Arla Foods vill inte kommentera uppgifterna om försäljningen.

  ”Vi har sedan en längre period bedrivit en försäljningsprocess av fastigheten som inte används längre. Jag har full förståelse för att man vill ha besked men vi kan inte kommentera något förrän allt är klart”, skriver Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige, i ett mejl till ATL.

  Läs mer: I morgon tillverkas sista osten i Boxholm

  Relaterade artiklar

  Till toppen