Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober 2018

  Boxholms mejeri läggs ner

  Arla lägger ner all verksamhet i Boxholm, både mejeri- och butiksverksamhet. Det framgår av ett pressmeddelande. Produktionen av Boxholmsost flyttas till Östersund.

  FOTO: Lena Cedervall/Mostphotos

  ”Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt”, säger Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige, i pressmeddelandet.

  Han fortsätter:

  ”Det är viktigt att påpeka att vi i Boxholm har duktig och engagerad personal som producerar en god ost. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna.”

  Satsar och sparar

  Under året har Arla både meddelat att bolaget ska investera i svensk osttillverkning samtidigt som man också ska spara pengar. Det har resulterat i satsningar på vissa ostar och mejerier, men nu också neddragningar.

  Till vinnarna hör mejerierna i Götene, Kvibille och i Östersund. Även ostlagret hos Falbygdens ost, där Arla förpackar och förädlar både sina egna och andras ostar, har byggts ut.

  Ystat sedan 1890-talet

  Men Arlas minsta svenska ostmejeri, i östgötska Boxholm läggs nu alltså ner. Mejeriet ingick enligt Wikipedia i den privatägda Boxholms AB-koncernen fram till 2011 när Arla köpte mejeriet. Ysteriets historia går enligt samma källa tillbaka till början av 1890-talet då dåvarande Boxholms bruk startade verksamheten. 1952 tillverkade man Sveriges första gräddost. Mejeriet har enligt Arla 24 anställda som informerats under dagen. Förhandlingar har enligt bolaget inletts med facket, både på nationell och på lokal nivå.

  Nyligen meddelade Arla också att bolaget skär ner på sin verksamhet i Gävle.

  Relaterade artiklar

  Till toppen