Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 april 2018

  Tuborgh om kostnaderna i Arla

  Arla genomför nya besparingar. Arlas VD Peder Tuborgh säger till ATL att Arla bland annat ska se över sitt sortiment och göra det mindre komplext.

   Besparingsåtgärderna ska ske inom "produktion, produkter, upphandling, marknadsföring och människor".
  Bild 1/2 Besparingsåtgärderna ska ske inom "produktion, produkter, upphandling, marknadsföring och människor". FOTO: Frida jonson
   - Calciumprogrammet är inte ett nedskärningsprogram. Det är ett program där vi går in i en lång rad processer i Arla Foods, med syfte att sänka våra kostnader, säger Peder Tuborgh till ATL.
  Bild 2/2 - Calciumprogrammet är inte ett nedskärningsprogram. Det är ett program där vi går in i en lång rad processer i Arla Foods, med syfte att sänka våra kostnader, säger Peder Tuborgh till ATL. FOTO: Hans Runesson

  – Vi har under många år byggt upp riktigt många produkter och vi ser nu en möjlighet att samla några av produkterna så att vi blir mer effektiva genom hela produktionen och säkerställa en bra service och spännande sortiment till konsumenterna, säger Peder Tuborgh till ATL.

  De besparingar som Arla i dag berättar om i ett pressmeddelande sker inom ramen för ett treårigt förändringsprogram kallat Calcium. I programmet ingår investeringar för att stötta tillväxt och effektiviseringar.

  Ska minska byråkrati

  ”Calcium-programmet kommer att omfatta aktiviteter inom hela Arla, inom produktion, produkter, upphandling, marknadsföring och människor. Det syftar till att frigöra hela potentialen inom Arlas organisation genom att förändra arbetssätt, minska byråkrati och komplexitet samt minska kostnader.” står det i pressmeddelandet.

  Men Peder Tuborgh vänder sig mot begreppet nedskärningar.

  – Calciumprogrammet är inte ett nedskärningsprogram. Det är ett program där vi går in i en lång rad processer i Arla Foods, med syfte att sänka våra kostnader, säger Peder Tuborgh till ATL.

  Kan det vara tal om uppsägningar?

  – Det är inte aktuellt just, men det jag kan säga att efter de här tre åren när vi är färdiga med arbetet i Arla Foods så kan det vara det, säger Peder Tuborgh.

  I pressmeddelandet skriver Arla att arbetstillfällen kommer att påverkas, men att det ännu är för tidigt att berätta vilka specifika konsekvenser programmet får i olika delar av företaget.

  Tre miljarder till bönderna

  Den totala kostnadsminskningen beräknas till motsvarande mer än fyra miljarder kronor. Av dem förväntas drygt tre miljarder kronor gå till bönderna genom betalningen för mjölken. Den kvarvarande miljarden ska enligt planerna återinvesteras för att driva tillväxt.

  Jämfört med 2016 minskade Arla sina kostnader för såväl produktion som försäljning och administration under 2017, visar bolagets årsredovisningar. Produktionskostnaderna 2017 var också mindre än 2014, då Arla hade sina högsta intäkter någonsin. Däremot var Arlas kostnader för försäljning och administration högre under 2017 jämfört med 2014.

  LÄS MER: Arla tittar på växtbaserade produkterLÄS MER: Mjölkbönder om Norrmejeriers sänkningLÄS MER: Nu kan det vara dags att spara i toppen

  Relaterade artiklar

  Till toppen