Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 1 juni 2017

  Så vill Hogan förändra jordbrukspolitiken

  SVARTSJÖ.

  Phil Hogan vill lämna över mer ansvar för jordbrukspolitiken till medlemsländerna. Samtidigt är han starkt kritisk mot de sena stödutbetalningarna i länder som Sverige.

  För EUs jordbrukskommissionär är det knappast okänt att han besöker ett land där en del bönder fortfarande väntar på att få det sista av 2015 års stöd.

  Men Phil Hogan undviker att nämna Sverige när han hävdar att det inte var de sena politiska besluten om 2013 års reform som ledde till förseningarna, utan dålig framförhållning hos enskilda regeringar.

  – Det var brist på prioriteringar hos de medlemsländer som inte investerat i IT-system. Nu har de gjort det, och det har blivit bättre, men det har tagit lång tid, säger Phil Hogan när ATL intervjuar honom vid ett besök på Wiggeby Jordbruk i samband med hans besök på LRFs stämma.

  Avfärdar förseningar

  Att det var svårt för medlemsländerna att anpassa sina IT-system till en stödpolitik som innebar stora förändringar och där de sista besluten om hur den skulle tillämpas kom efter att den egentligen skulle trätt i kraft avfärdar kommissionären.

  Samtidigt som Phil Hogan anser att många medlemsländer skött tillämpningen av den senaste jordbrukspolitiska reformen dåligt så vill han lämna över ännu mer ansvar för implementeringen av nästa reform till dem.

  – De kommer få fler möjligheter i framtiden att göra tillämpningsbeslut mer lokalt.

  Inte uttalats tidigare

  Det är en riktning på det kommande reformförslaget som inte uttalats tidigare. De teman som jordbrukskommissionären lyft fram har varit att jordbrukspolitiken ska bli enklare och mer miljövänlig.

  Det var ambitioner som även Phil Hogans föregångare, och arkitekten bakom den senaste reformen, Dacian Ciolos, hade. Ambitioner som, enligt både bondeorganisationer och miljöintressen, inte uppfylldes. Och Phil Hogan håller med.

  – Jag har aldrig sett så många springa från en politisk överenskommelse så fort. För det fanns inget stöd för den vare sig från ideella organisationer eller lantbrukare, eller Rådet eller ledamöter i EU-parlamentet.

  ”Bättre förståelse”

  Vad kan då EU-kommissionen, som ska lägga lagförslaget som är utgångspunkten för nästa reform, göra för att undvika att samma sak händer igen? Phil Hogan hoppas på bättre samarbete med och mellan EU-parlamentet och Rådet, och att det samråd som nyligen avslutades är ett bra underlag för förslaget.

  – Vi måste försöka få en bättre förståelse för vilka resultat vi vill ha.

  Jordbrukskommissionären vet redan vad som är viktigast för honom.

  – Ett mindre byråkratiskt slutresultat för bönderna, det är min första prioritet.

  LÄS OCKSÅ: EU-kommissionen kan dra tillbaka ekoförslagLÄS OCKSÅ: Glyfosat på bordet igen

  Relaterade artiklar

  Till toppen