Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 maj 2017

  EU-kommissionen överväger dra tillbaka ekoförslag

  SVARTSJÖ.

  När en av tre förhandlingspartners inte kan enas sinsemellan måste EU-kommissionen fundera på om det är värt att fortsätta driva på för en ny lagstiftning, säger EU:s jordbrukskommissionär till ATL.

   EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan är på Sverigebesök och intervjuas av ATL.
  EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan är på Sverigebesök och intervjuas av ATL. FOTO: Magnus Grimstedt

  I går, måndag, stod det klart att EU:s medlemsländer inte skulle kunna komma överens om en ny förhandlingsposition gentemot EU-parlamentet och EU-kommissionen i förhandlingarna om ny lagstiftning för ekologisk produktion och försäljning. Morgondagens förhandling mellan de tre parterna har ställts in. Nu överväger EU-kommissionen att kasta hela lagförslaget.

  – Det är många medlemsländer som har många problem med det liggande förslaget så vi måste fundera på om det finns en väg framåt. Och om det inte gör det måste vi se om det är värt att fortsätta, säger EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan när ATL intervjuar honom vid hans Sverigebesök.

  Uppskov

  När den sittande EU-kommissionen vid sitt tillträde 2014 såg över liggande lagförslag var ekoförordningen ett av de projekt som hängde löst då processen genom EU-parlamentet och Rådet gått trögt. EU-kommissionen satte eld i baken på lagstiftarna genom att ge dem sex månader på sig att visa att de kunde komma överens, annars skulle förslaget gå i papperskorgen.

  Optimist

  De där sex månaderna passerades för snart två år sedan, men sedan dess har Phil Hogan inte velat kännas vid det ursprungliga hotet. Han har varit envist optimistisk över att en för alla godtagbar kompromiss är i sikte. Det är han uppenbarligen inte längre. Vid besöket på Wiggeby gård hade jordbrukskommissionären ännu inte hunnit sätta sig närmare in i detaljerna kring Rådets splittring. Men till jordbruksministerrådet den 12 juni ska han ha gjort det.

  – Då får vi möjlighet att bedöma var vi står.

  LÄS MER: Ekoförhandlingarna avbrutnaLÄS OCKSÅ: Eko-förordningen överlever

  Relaterade artiklar

  Till toppen