facebooktwittermail d

Båda parter överklagar i aktivistfall

Minkfarmarna ingrep när de fick sin gård attackerad av djurrättsaktivister – och dömdes för det. Nu har såväl åklagaren som minkfarmarna överklagat domen, uppger Land Lantbruk.

FOTO: BITE BACK, MOSTPHOTOS

I samband med att minkfarmarna försökte stoppa aktivisterna som kommit till gården förstördes vindrutan på en av de bilar som djurrättsaktivisterna använde, något som ATL tidigare berättat om.

Vad rätten tagit ställning till är om de båda minkfarmarna haft rätt att göra ett så kallat envarsgripande, alltså gripa en brottsling på ”bar gärning eller flyende fot”.

Aktivisterna går fria

Det finns filmer från gården som aktivisterna själva publicerat, och som tydligt visar hur maskerade aktivister släpper ut minkar. Men eftersom det inte gått att styrka vilka som begått gärningen väcktes aldrig något åtal.

Däremot dömdes de båda minkfarmarna för att ha krossat en ruta på aktivisternas bil. Domen blev 30 dagsböter vardera för skadegörelse. De ska också betala 5 400 kronor i skadestånd till bilägaren för självrisk, buss- och tågbiljetter och hyrbil, samt 800 kronor vardera till brottsofferfonden.

Även åklagaren vill ändra domen

De båda minkfarmarna överklagar nu domen till hovrätten med förhoppning om att bli frikända. Samtidigt överklagas domen även av vice chefsåklagare Marianne Aldén som vill se villkorliga domar i stället för dagsböter, rapporterar Land Lantbruk.

Läs också: Minkfarmare döms för skadegörelse

Läs också: Startar insamling till dömda minkfarmare