Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december 2018

  Startar insamling för dömd minkfarmare

  Insamlingen ska inte ses som ett rättfärdigande av brottet utan som en motreaktion på att samhället inte har tagit sitt ansvar. Det säger den person som leder insamlingen till förmån för de minkfarmare som krossade en bilruta i samband med att de försökte stoppa en bil med misstänkta djurrättsaktivister.

  FOTO: ATL, Arkivbilder

  – Det är väldigt enkelt. Jag tycker inte samhället har gjort sin plikt. Polisen hade koll på aktivisterna. Jag satt själv i telefon med ledningscentralen, säger den person som leder insamlingen och som vill vara anonym av rädsla för hot.

  Fram till i går kväll saknades det totalt 2 500 kronor av det totala bötesbeloppet på 17 500 kronor som de båda minkfarmarna ska betala efter att ha skadat en av djurrättsaktivisternas bilar.

  Händelsen utspelade sig efter att en grupp djurrättsaktivister släppt ut minkar på gården.

  Men något rättfärdigande av brottet handlar det inte om, istället ska insamlingen ses som en motreaktion på samhällets svek, säger initiativtagaren till ATL.

  ”Domen är rätt”

  – Jag anser att domen är rätt, och att det är rätt att döma honom till böter för att han gick över gränsen. Hade han inte förstört bilen så hade det varit inom envarsgripandelagen.

  – Jag anser att det finns förmildrande omständigheter, och det står det också i domen, men det föringar inte det han har gjort, säger han.

  Varför ska man samla in pengar till någon som har begått ett brott?

  – För mig är det ett sätt att visa att man står upp, och står eniga i alla lägen även om jag tycker att han gjorde fel. Jag har fått pengar från allt från politiker till vanliga drängar.

  Du sa tidigare att du tycker att samhället inte har gjort sin plikt. Kan du utveckla det?

  – Vi hade kontakt med polisen den helgen, när vi lokaliserade var de var, och fick det bekräftat från olika håll varpå jag ringde polisens ledningscentral om att de planerade att slå till mot något minklantbruk i närheten, och sen är det detta med att de inte kunde gå vidare på grund av att de var maskerade. Det blir så fel. Att man kommer undan om man är maskerad från andra brott tror jag inte på. Samhället har svikit landsbygden i så många år.

  Till andra drabbade

  Att olika sammanslutningar startar egna insamlingar är heller inget ovanligt. Det har förekommit i en rad uppmärksammade rättsfall genom åren. Om insamlingen genererar ett överskott är det tänkt att gå till andra drabbade, säger initiativtagaren till ATL.

  Hur man kan vara säker på att pengarna går till det avsedda ändamålet är en fråga i sig, eftersom det har visat sig mer än en gång att pengarna från kontoöverföringar och swishinsamlingar inte alltid hamnar där de ska.

  – Jag kan i dag inte bevisa att pengarna går dit, men de får lita på vad jag säger. I många insamlingar går de inte alls till det de ska. Det bästa hade varit att skapa ett eget konto för den här händelsen, men det skulle ta för mycket tid. Folk får lita på mitt omdöme och jag kommer tappa väldigt i anseende om jag inte följer det, säger initiativtagaren till ATL.

  Domen mot minkfarmarna

  Skaraborgs tingsrätt dömde den 4 december två minkfarmare till 30 dagsböter vardera för skadegörelse enligt 12 kapitlet, 1 § i brottsbalken.

  För att stoppa en bil som varit på deras gård när minkar släppts ut av djurrättsaktivister den 19 augusti slängde de varsin vägkon på framrutan så att den gick sönder.

  De ska också solidariskt betala 5 400 kronor i skadestånd till bilägaren för självrisk, buss- och tågbiljetter och hyrbil, samt 800 kronor vardera till brottsofferfonden.

  Totalt ska de båda betala 17 500 kronor.

  Domen kan överklagas till den 27 december.

  För de djurbönder som drabbas av inbrott gjorda av djurrättsaktivister blir problemet mycket stort. Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF, ger råd kring hur du ska skydda din gård mot inbrott.

  Relaterade artiklar

  Till toppen