Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2018

  Minkfarmare döms för skadegörelse

  Minkfarmarna fick sin gård attackerad av djurrättsaktivister. Nu döms de till böter och skadestånd för att ha krossat en bilruta när de försökte stoppa en bil som varit på gården.

  – Det är helt otroligt, säger en av minkfarmarna när ATL läser upp domen.

  FOTO: Bite Back och Mostphotos

  De båda bönderna hade fått veta av en granne att fyra bilar med djurrättsaktivister varit på deras gård och släppt ut minkar. Grannen ska också ha sagt att någon som varit inne i minkstallet sprang till just den bil som senare fick vindrutan krossad. Men det ser inte tingsrätten som oomtvistligt.

  Filmer som publicerats av djurrättsaktivisterna på nätet visar tydligt hur maskerade aktivister släpper ut minkar men eftersom det inte gått att styrka vilka som gjort det har inte åklagaren väckt åtal mot inkräktarna.

  Vindruta förstördes

  I samband med att minkfarmarna försökte stoppa aktivisterna förstördes vindrutan på en av de bilar som djurrättsaktivisterna använde. Vad rätten fått ta ställning till är om de båda minkfarmarna haft rätt att göra ett så kallat envarsgripande, alltså gripa en brottsling på ”bar gärning eller flyende fot”.

  Det hade de inte, enligt tingsrätten. Visserligen är skadegörelse ett brott man kan få fängelse för, vilket är ett av kraven för att få göra ett sådant gripande. Men tingsrätten skriver i sin bedömning att det ”framgått att ungdomarna som satt i bilen varken är misstänkta för olaga intrång eller skadegörelse vid minkfarmen”.

  Ett andra skäl är att de båda minkfarmarna inte själva såg attacken med egna ögon, ”utan förlitade sig på sin grannes uppgifter, vilka alltså nu i efterhand framstår som otillräckliga”, skriver tingsrätten.

  Förnekar inte

  De båda minkfarmarna blev fotograferade från bilen och förnekar inte att det gått till så som åklagaren hävdar. Därmed måste de stå till svars för skadegörelse. De har inte heller hävdat att bilägarens skadeståndsanspråk varit oskäliga. Därför ska de också betala skadestånd.

  Men tingsrätten skriver samtidigt att den har förståelse för minkfarmarnas handlande, eftersom de tidigare trakasserats av djurrättsaktivister och nu fått veta att flera personer varit inne på gården och släppt ut djur.

  Därför är ”deras handlande betydligt mindre straffvärt än när någon begår en meningslös skadegörelse”, skriver tingsrätten och dömer ut så få dagsböter som möjligt.

  ”Det är helt otroligt”

  När ATL läser upp domen för en av de dömda minkfarmarna är han förvånad.

  – Ja, det är jag väl. Det är helt otroligt att det kan bli så här när man försöker stoppa kriminella djurplågare.

  De har stöd från LRF, Svensk Mink och många privatpersoner, men har inte bestämt om de ska överklara domen.

  – Jag har inte velat lägga tid på det här, men nu får vi nog diskutera igenom det, säger han.

  Domen mot minkfarmarna

  Skaraborgs tingsrätt dömde den 4 december två minkfarmare till 30 dagsböter vardera för skadegörelse enligt 12 kapitlet, 1 § i brottsbalken.

  För att stoppa en bil som varit på deras gård när minkar släppts ut av djurrättsaktivister den 19 augusti slängde de varsin vägkon på framrutan så att den gick sönder.

  De ska också solidariskt betala 5 400 kronor i skadestånd till bilägaren för självrisk, buss- och tågbiljetter och hyrbil, samt 800 kronor vardera till brottsofferfonden.

  Totalt ska de båda betala 17 500 kronor.

  Domen kan överklagas till den 27 december.

  Relaterade artiklar

  Till toppen