facebooktwittermail d

Allt fler sjuka av campylobakter

Antalet personer som blir sjuka av campylobakter fortsätter vara långt fler än normalt i Sverige. Ökningen tros beror på en ökad förekomst av bakterien i kycklingflockar.

FOTO: MOSTPHOTOS

Under perioden augusti till november i år har mer än dubbelt så många sjukdomsfall till följd av en campylobakterinfektion rapporterats mot vad som anses normalt uppger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

"Utvecklingen håller i sig under december och Folkhälsomyndigheten ser väldigt allvarligt på situationen", skriver SVA i ett pressmeddelande.

Ökningen tros hänga samman med en rapporterad ökning när det gäller förekomsten av campylobakter i kycklingflockar i Sverige.

"En känd källa är färsk kyckling och det är just konsumtionen av färsk kyckling som ökat de senaste åren."

Vid utredningar av sjukdomsfall de två senaste vintrarna visade också analyser att det var samma sorts bakterier som fanns i kycklingbesättningarna och hos människor som blev sjuka.

Råden för att undvika att smittas handlar om noggrann handhygien både före och efter hantering av rå kyckling. Alla redskap och ytor ska göras noga reanefter att kyckling eller kycklingkött skurits för att undvika att smitta ska spridas till andra redskap eller arbetsytor. Dessutom ska kyckling alltid serveras genomstekt då bakterierna dör när köttet hettas upp ordentligt.

Den som drabbas av en infektion insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär enligt SVA.