facebooktwittermail d

Åklagaren överklagar Karl Hedins friande dom

Åklagare Lars Magnusson har beslutat sig för att överklaga den friande jaktbrottsdomen mot Karl Hedin.

Karl Hedin riskerar fängelsestraff om han fälls för jaktbrott i hovrätten.
Karl Hedin riskerar fängelsestraff om han fälls för jaktbrott i hovrätten. FOTO: DANIEL STRANDROTH/STRANDROTHS FOTOGRAFI

Åklagaren menar att det finns en rad punkter som visar att Karl Hedin var ute för att jaga varg den 26 oktober 2018.

– Jag anser att tingsrätten gjort lite väl lätt för sig och inte gått in och prövat ordentligt. Jag tycker det framgår tydigt vad samtalen handlar om, för att jaga varg var de ute i skogen, säger Lars Magnusson till Expressen.

Om hovrätten går på åklagarens linje kan det sluta med en fängelsedom för både Karl Hedin och en av hans tidigare anställda. Åklagaren vill också att det ska utdömas en företagsbot på en miljon kronor.

Misstankar om fler brott

Jaktbrottsrättegången som inleddes i Västerås tingsrätt den 22 februari handlades dels om Karl Hedin varit med om en vargjakt i oktober 2018. Vilket åklagaren alltså valt att ta vidare till hovrätten.

Men det fanns också misstankar om att han gjort sig skyldig till förberedelse till grovt jaktbrott genom att ytterligare två personer hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg. Något som åklagaren inte valt att gå vidare med.

Tingsrätten friade alla åtalade på samtliga punkter då åklagaren inte presenterat bevis nog för en fällande dom, enligt rätten.

Inget nytt

– Det är inget nytt som har tillkommit, men jag hoppas att hovrätten gör en annan bedömning och prövar bevisen som jag lagt fram, säger kammaråklagare Lars Magnusson till P4 Västmanland.

Karl Hedins försvarare Sven Severin är mycket kritisk till dagens besked:

– Utan att tillföra några nya bevis ska Lars Magnusson dra detta till hovrätten och lägga ytterligare resurser på något som han rimligtvis inte kan tro att han har några utsikter att vinna, säger han till Svensk Jakt.

Oskyldig

– Jag har inte begått de brott jag misstänks för, sa Karl Hedin i en intervju med ATL:s reporter Ulf Aronsson i augusti 2019, och framhöll att det enligt honom begåtts en rad felaktigheter i utredningen. Bland annat att ­telefonavlyssning har använts utan lagligt stöd.

Även övriga åtalade i rättegången hävdar att de är oskyldiga.

MER OM KARL HEDIN:

Karl Hedin friad från jaktbrott

AB Karl Hedin stämmer staten