facebooktwittermail d

Åklagaren frias från ansvar för fel i Karl Hedin-utredningen

Kammaråklagare Lars Magnusson begick fel i jaktbrottsutredningen mot industrimannen Karl Hedin. Överåklagare Anders Jakobsson anser dock inte att felen är så pass allvarliga att en förundersökning bör inledas, skriver Svensk Jakt.

FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

I oktober 2018 häktades Karl Hedin, misstänkt för grovt jaktbrott. Efter att ha suttit häktad i 31 dagar släpptes han. Senare tog även huvudvittnet tillbaka sina uppgifter.

Karl Hedin och hans advokat Sven Severin anmälde förundersökningsledaren Lars Magnusson till särskilda åklagarkammaren bland annat för att ha beslutat om telefonavlyssning, trots att det är en åtgärd som bara får vidtas om de brott man misstänker överstiget fängelse i två år.

– Jag har granskat åklagarens agerande och ser att det begåtts fel men inte så allvarliga att det kan räknas som brottsligt och därmed leda till åtal. När man gjort sådana här fel i en utredning kan det bli frågan om ett tillsynsärende. Men det är inget brott, säger överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren till Svensk Jakt.

LÄS MER: Karl Hedins egna ord om jaktbrottshärvan

LÄS MER: ATL:s intervju med åklagare Lars Magnusson