facebooktwittermail d

Agcos advokat: ”Precis som vi tänkt”

För Agco blev resultatet av HD-rättegången mot Håkanssons Maskinaffär som de förutspått. Bolagets juridiska ombud är nöjt med att det är klargjort vad som gäller.

Massey Ferguson-återförsäljaren Håkanssons Maskinaffär i Växjö förlorade i Högsta domstolen. Trots 53 års försäljning av ett och samma märke kan en återförsäljare inte räkna med längre uppsägningstid än sex månader om leverantören vill avsluta samarbetet.

LÄS OCKSÅ: Håkanssons förlorade kampen mot Massey Ferguson

– Det blev precis så som vi hade tänkt att utgången borde bli, säger Magdalena Berg på advokatbyrån Baker & McKenzie.

Är det en dom som får några konsekvenser?

– Ja, det är ju ett förtydligande av vad som gäller. När det gäller återförsäljarförhållanden så finns det ju ingen lagstiftning i Sverige som säger vad som är skälig uppsägningstid. Det här klargör ju att den skäliga uppsägningstiden är maximalt sex månader.

I domen finns en liten skrivning om att det under väldigt speciella omständigheter skulle kunna bli tal om längre uppsägningstid. Högsta domstolen specificerar inte vad det skulle vara, bara att det handlar om att återförsäljaren skulle vara särskilt skyddsvärd.

Inget skrivet

– I det här fallet var det ju ändå ett väldigt långvarigt förhållande, så man kan ju dra slutsatsen att det inte räcker med att ha varit återförsäljare i mer än 20 år för att man ska få en längre uppsägningstid än sex månader, säger Magdalena Berg.

I det här fallet fanns inget skrivet avtal om uppsägningstid, fungerar det så idag?

– I de allra flesta fall gör man ju det. Just för att man vill undvika den här typen av frågor och tvister.

Håkanssons Maskinaffär upplevde att de som liten svensk återförsäljare inte hade något förhandlingsutrymme när de gjorde affärer med detta stora internationella bolag. Man fick acceptera de förutsättningar som angavs av Agco.

Magdalena Berg tror att det kan vara en skillnad att göra affärer med ett stort internationellt bolag jämfört med ett svenskt.

– Det är min erfarenhet att det finns en vilja att ha så enhetliga avtal som möjligt för enkelhetens skull inom internationella koncerner, men att man också är medvetna om att det finns lokala olikheter och att man måste anpassa sig efter det.

LÄS OCKSÅ: Bakgrund till Håkanssontvisten

LÄS OCKSÅ: Swedish Agro inviger nya lokaler

LÄS OCKSÅ: Nytt maskinsamarbete i Jämtland