facebooktwittermail d

Nu öppnas dörren för högre hastighet för A-traktorer

I den bästa av alla världar kan det finnas nya A-traktorregler klara till årsskiftet, tror Omar Bagdadi på Transportstyrelsen. De kan bland annat innebära en ny maxhastighet.

Efter årsskiftet kanske en A-traktor får gå fortare än dagens 30 kilometer i timmen.
Efter årsskiftet kanske en A-traktor får gå fortare än dagens 30 kilometer i timmen. FOTO: MOSTPHOTOS

Trycket från polisen och vanliga medborgare har fått Transportstyrelsen och bilbesiktningen att titta på nya regler för de över 31 000 A-traktorer som rullar på landets vägar. Något P4 Gävleborg var först att rapportera om.

– Vi ska ta ett helhetsgrepp och titta på allt. Från hur fort de får köra till antalet passagerare, säger Omar Bagdadi, utredare på Transportstyrelsen.

Frågan om det kan bli en höjd hastighetsbegränsning finns också på bordet. Men det beror inte på att många A-traktorer redan i dag går betydligt fortare. Snarare tvärtom.

– Många har manipulerat hastigheten på sina fordon och det har ökat den senaste tiden. Och det är inte okej.

Bromsklossar

Samtidigt upplever många trafikanter A-traktorerna som en rejäl bromskloss i trafiken.

– Så av den anledningen tittar vi på frågan. Med höjd hastighet blir det förhoppningsvis färre omkörningar och minskad irritation. Men hade det inte varit för att så många redan kör för fort hade det varit enklare att argumentera för en höjd hastighet, säger Omar Bagdadi.

Mindre godtycke

Ambitionen är också att det ska bli ett tydligare regelverk så att de som bygger om sina fordon vet vad som gäller.

– Till exempel det vara uppenbart att fordonet inte är avsett för personbefordran. Men vad betyder det? Ska det vara besvärligt att komma åt baksätet eller ska det vara totalt omöjligt? Den typen av formuleringar bäddar bara för att de som ska besiktiga gör olika tolkningar.

Det finns också andra delar i regelverket som behöver göras tydligare, menar han:

– Det står till exempel att bälte måste finnas, men inte att det ska användas. Eller att bilen är godkänd för ett antal personer, men det står inget om hur många som får finnas i den.

Stämmer av med A-traktorförare

I sitt arbete med att ta fram nya regler för A-traktorer försöker Omar Bagdadi få in så många synpunkter som möjligt. Därför har han, förutom polisen och bilbesiktningen, även pratat med personer som bygger och som kör A-traktorer samt även de som tar fram digital utrustning för begränsning av hastigheten.

– Det är viktigt att lyssna på alla och ta in så mycket som det bara går. Men sedan går det förstås inte att göra som alla vill.

När kan de nya föreskrifterna vara klara?

– I den bästa av alla världar är kanske ett förslag framme till halvårsskiftet. Fast det kan lika gärna bli i oktober eller ännu senare. Sedan ska det ut på remiss. Men med lite flyt kanske till årsskiftet.

LÄS MER OM A-TRAKTORER:

Polisen som till stoppa A-traktorboomen

”A-traktortrenden kommer att hålla i sig”

Rejäl ökning av antalet A-traktorer efter regeländringen

•••

Vill du ha samtliga ATL:s teknik- och maskinnyheter direkt i din mejl? Gå bara in på atl.nu/nyhetsbrev och välj teknikbrevet. Då får du samtliga teknik- och maskinnyheter klockan 20.00 varje söndag.

•••

Tankar om att A-traktorer ska få gå fortare har funnits länge. Här är ett inslag i ATL-TV från 2015: