Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 december

  Trädfällare döms efter svår olycka

  En kvinna på en camping fick ett fallande träd över sig och blev förlamad. Nu har tre män dömts vid Uppsala tingsrätt.

  Det var i juli förra året som en 20 meter hög gran fälldes och hamnade över en kvinna på en campingplats i Uppland. Trädet träffade kvinnans rygg och hon förlamades från bröstet och nedåt.

  Trädet fälldes i samband med skogsavverkning på en granntomt, som de boende på campingen inte hade fått någon information om.

  Inget skadestånd till kvinnan

  Åtal väcktes mot tre personer från trädfällningsfirman: en skogsarbetare, en arbetsledare och slutligen bolagets VD.

  Nu har domen fallit vid Uppsala tingsrätt, rapporterar lokala medier. De två skogsarbetarna fälls för grovt arbetsmiljöbrott och döms till villkorlig dom och 60 dagsböter. Även företagets VD döms för att inte ha sett till att de anställda följde reglerna. Företaget ska också betala 800 000 kronor i företagsböter. De frias dock från att betala 45 000 kronor i skadestånd till kvinnan, skriver SVT Nyheter Uppsala.

  Tingsrätten anser bland annat att trädfällarna inte hade tillräckligt säkerhetsavstånd. De tog inte heller hänsyn till de ökade riskerna med att fälla träd vid en campingplats på sommaren. De dömda förnekade brott.

  LÄS MER: Traktorförare åtalas efter tågkrasch LÄS OCKSÅ: Vagnar växer i volym PREMIUM: Missarna i Schyfferts kött-tv

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen