Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 6 augusti

  Stor efterfrågan på trävaror i USA

  Svenska sågverk kan tälja guld i USA när importen av trävaror från Kanada minskar.

  FOTO: Ann Lind n

  Svenska sågverk har chansen att tjäna bra med pengar i USA de närmaste åren. Trävarupriserna är höga och det kommer att bli en brist på cirka 14 miljoner kubikmeter trävaror, enligt en bedömning från det amerikanska nyhetsbrevet Forest2Market. Det kan jämföras med den totala svenska trävaruexporten på 13 miljoner kubikmeter 2016, enligt statistik från branschorganisationen Skogsindustrierna.

  Antalet husstarter i USA var förra året 1,17 miljoner enheter, vilket var en ökning med nästan 5 procent jämfört med 2015, och det starkaste året sedan 2007. Det medförde en konsumtion av trävaror på cirka 118 miljoner kubikmeter, enligt Forest2Market.

  Tullar ger tillfälle

  De inhemska sågverken producerade 78 miljoner kubikmeter, medan importen uppgick till 40 miljoner kubikmeter. Den huvudsakliga importen var från Kanada.

  Men nu har USA infört tullar på kanadensiska trävaror på nästan 27 procent, vilket gör att importen från Kanada väntas minska väsentligt. Kanadensiska skogar har också de senaste åren drabbats av omfattande insektsangrepp, vilket gör det svårt att öka den kanadensiska sågverksproduktionen ytterligare.  Forest2Market gör prognosen att den amerikanska marknaden behöver 122 miljoner kubikmeter trävaror 2018, och tror att de kanadensiska sågverken kommer att bidra med cirka 30 miljoner kubikmeter. De amerikanska sågverken producerade förra året 78 miljoner kubikmeter trävaror och Forest2Market anser att det är omöjligt för dem att öka produktionen med 14 miljoner kubikmeter till 2018. I USA är det främst sågverken i sydstaterna som kan öka sin produktion ytterligare.

  Svenska sågverk konkurrenskraftigare

  För närvarande är importen av trävaror från Nordeuropa och Sydamerika inte särskilt stor. Exporten från Sverige var förra året 245 000 kubikmeter. Men Forest2Market anser att strukturomvandlingen inom sågverksbranschen i södra Sverige har gjort de svenska sågverken mer konkurrenskraftiga på den globala marknaden.

  Visserligen har trävarupriserna i USA sjunkit sedan tullnivån mot Kanada stod klar i slutet av april, men ändå är de amerikanska trävarupriserna väldigt höga. Med fortsatt stark efterfrågan öppnar det dörren för nya leverantörer, både från Sydamerika och från Europa.

  Tullar på kanadensiska trävaror

  Konflikten om trävaruimporten har pågått länge, och det har tidigare funnits tullar på kanadensiska trävaror som importeras till USA. Det hela bottnar i att USA anser att den kanadensiska staten subventionerar råvaran till landets industri.

  I Kanada ägs större delen av skogen av staten och skogsindustrin får köpa avverkningsrätter. Men priserna på avverkningsrätterna är inte marknadsmässiga, anser sågverkindustrin i USA.

  LÄS MER: Rekordår för sågverkenPREMIUM: Från svårt till svart för BravikenLÄS OCKSÅ: Sågverksindustrin tar sikte på Indien

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Till toppen