Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 oktober

  Här väljer länsstyrelsen den mjuka vägen

  Jämtland stoppar all tvångsinlösen av mark för att bilda naturreservat. Enligt uppgift till ATL ligger en konflikt med en tjänsteman bakom beslutet.

  Beslutet innebär att Jämtland följer Norges exempel att inte tvångsinlösa mark till naturreservat mot markägares vilja och att Jämtland väljer en väg som bygger på samråd, inte på tvång. Beskedet lämnades vid ett möte i byn Almåsa i Offerdal.

  – Flera av de berörda markägarna har haft ägandet i familjerna i många generationer. De bedriver verksamhet där länsstyrelsen på olika sätt är med och stöttar deras aktiva företagande. Det ställer extra stora krav på att möta varandra med respekt och förståelse. Dessutom har det aktuella skogsområdet ju också fått sin karaktär genom ett välskött brukande under lång tid, skriver landshövding Jöran Hägglund i ett mejl till ATL.

  LÄS OCKSÅ: Douglas omtvistade skogsköp kan stoppas

  Upprört på uppföljningsmötet

  Mötet i Almåsa var ett uppföljningsmöte efter möte som skett tidigare under sommaren, där det, enligt uppgifter till ATL, ska ha varit dålig stämning och upprörda känslor efter att en tjänsteman på länsstyrelsen i Jämtland på ett okänsligt sätt gått ut med att naturreservat skulle bildas och att markägarna inte hade något annat val än att ge upp skogen.

  Men markägarna gav inte upp utan kontaktade själva landshövding Jöran Hägglund som kallade till ett nytt stormöte och gav ett annat besked än länsstyrelsens tjänsteman.

  LÄS OCKSÅ: Sorsele vill inte ha mer skyddad mark

  – Jag fick rapporter som vittnade om att processen med formellt områdesskydd inte hade skötts på ett bra sätt. Därför beslutade jag om ett omtag i ärendet med nytt möte med markägarna, byte av handläggare hos oss på myndigheten och en ny möjlighet att föra diskussion under ordnade former. Att vara tydlig med beskedet om att inga beslut om tvångsåtgärder ska tas är en del i denna nystart i processen, skriver Jöran Hägglund.

  Han skriver också att det är hans förhoppning att det här ska leda till ett bra förhållande mellan länsstyrelsen och berörda markägare, med goda diskussioner om den välskötta skogen i området och en fortsatt positiv landsbygdsutveckling.

  LÄS OCKSÅ: Letar gammal skog att skydda på GotlandPREMIUM: Tjäna mer på att vänta med att hugga

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen