Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 december

  Ingen prispåverkan av nyckelbiotop

  Priset på skogsmark påverkas inte av nyckelbiotoper. Det är slutsatsen i ett examensarbete från Skogsmästarskolan.

   Påverkas skogspriset av nyckelbiotoper? Nej, är det korta svaret, enligt ett exjobb från Skogsmästarskolan.
  Påverkas skogspriset av nyckelbiotoper? Nej, är det korta svaret, enligt ett exjobb från Skogsmästarskolan.

  Erika Hellstrand har i sitt examensarbete vid Skogsmästarskolan undersökt nyckelbiotopers påverkan på fastighetspriset på skogsmark.

  Ingen påverkan

  Resultaten visar att det inte är någon prisskillnad mellan fastigheter med eller utan nyckelbiotoper. I undersökningen ingick 143 förmedlade fastigheter där arealandelen nyckelbiotoper varierade från strax över noll till drygt 35 procent. Men inte heller andelen nyckelbiotoper på fastigheten hade någon påverkan på fastighetspriset.

  Felkällor

  Erika Hellstrand påpekar samtidigt att det finns ett flertal möjliga felkällor, bland annat den begränsade storleken på undersökningsgruppen.

  Nackdel eller mervärde?

  Det kan också vara så att fastigheter med respektive utan nyckelbiotoper attraherar olika köparkategorier. Olika grupper är beredda att betala för olika värden i skogen och det som ses som en nackdel av en köpare kan vara ett mervärde för en annan, oavsett om det gäller virkesvolym, jakt – eller rent av nyckelbiotoper.

  LÄS MER: Het diskussion om nyckelbiotoperLÄS OCKSÅ: Böter efter avverkning i nyckelbiotopLÄS ÄVEN: Polisen handfallen efter mystisk grisstöldPREMIUM: Youtubestjärnor ska locka unga till skogen

  Till toppen