Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 december 2017

  Het diskussion om nyckelbiotoper

  Det råder irritation över bristerna och brådskan i Skogsstyrelsens förslag till ny metod för inventering av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Kritiken kommer både från intresseorganisationer och från skogsägare.

   Herman Sundqvist är generaldirektör för Skogsstyrelsen.
  Herman Sundqvist är generaldirektör för Skogsstyrelsen. FOTO: Rolf Segerstedt

  När Skogsstyrelsen bjöd in till seminarium i Stockholm i går var det många som ville greppa mikrofonen och säga sin mening om arbetet med att ta fram en ny metod för nyckelbiotopsinventering i nordvästra Sverige. Bland annat fanns en irritation över att det råder en sådan brådska i arbetet.

  – Det är väldigt kort framförhållning. Om ni verkligen vill ha mycket synpunkter, kan vi inte få lite mer tid? sa Malin Sahlin från Naturskyddsföreningen.

  Men Johan Wester på Skogsstyrelsen påpekade att myndigheten ska återuppta arbetet med att inventera nyckelbiotoper i nordvästra Sverige den 1 januari och därför är det bråttom.

  – Men det blir test och utvärdering under 2018, sade han.

  Klar förbättring

  När ATL ber några av deltagarna att summera sina intryck från gårdagens seminarium säger Sören Petersson som är VD för Holmen Skog att Skogsstyrelsens förslag är en klar förbättring vad gäller arbetssättet vid inventeringar. Men han tycker att det är fel att definiera ett område som nyckelbiotop samtidigt som man inventerar naturvärden.

  – Det funkar inte. För att avgöra om ett område har mycket stor betydelse för flora och fauna måste man även tillföra och beakta relativ information, om exempelvis hur skogen ser ut runtomkring.

  Sören Petersson tycker inte heller att Skogsstyrelsen svarade på frågan om när ett område blir en nyckelbiotop.

  – De duckade för själva kärnfrågan. Det var mycket ”vi får börja och se”.

  Rätt nivå

  Gunnar Lindén från LRF Skogsägarna tycker att Skogsstyrelsen måste lägga ribban för vad som är en nyckelbiotop på en sådan nivå att staten har råd att formellt skydda de områden som inte ryms inom frivilliga avsättningar.

  – De flesta nyckelbiotoper ryms inom frivillig avsättning, men de andra – och de kan vara ganska många – måste få ersättning för det kan drabba enskilda väldigt hårt. Som det ser ut nu kommer statens pengar inte ens att räcka till nyckelbiotopsrika fastigheter, påpekar han.

  Just frågan om huruvida nyckelbiotoper ska ges ett formellt skydd, som därmed också ger en ersättning till skogsägarna, är en av de hetaste frågorna.

  Fel sätt

  Därför uppskattade Holmens Sören Petersson att Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist inledde seminariedagen med att bland annat säga att nyckelbiotopsinventering inte är ett sätt att skydda skog.

  – Det var bra att han sa det, säger Sören Petersson.

  Skogsstyrelsen ska nu bearbeta de synpunkter på förslaget som kommit in. Därefter ska myndigheten fatta beslut om den utvecklade och förbättrade metodiken för nordvästra Sverige. Förhoppningen är även att Skogsstyrelsen ska fatta ett inriktningsbeslut för den landsomfattande inventeringen av nyckelbiotoper.

  – Men här får jag lämna en brasklapp för vi har inte fått det formellt beskrivna regeringsuppdraget ännu, sade Herman Sundqvist.

  Nyckelbiotop

  En nyckelbiotopsklassificering innebär inget formellt skydd och inte heller något avverkningsförbud. Men certifieringssystemen FSC och PEFC gör att det inte finns några köpare av virke från nyckelbiotoper, så för markägaren innebär det i praktiken ett avverkningsstopp.

  Det här har hänt

  Frågan om nyckelbiotoper har varit het under hela året. Det började med att Skogsstyrelsen i början av mars beslutade om en paus för inventeringarna av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige eftersom det var för svårt att identifiera och avgränsa dem. Samtidigt inleddes en process för att hitta nya arbetssätt.

  Reaktionerna blev kraftiga från miljöföreningar. Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl sa att “Det här är ett av de största sveken mot naturvården vi sett i Sverige på länge”. Några veckor senare hoppade Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF av samverkansarbetet med nyckelbiotoper.

  En månad senare fick Skogsstyrelsen gå ut och säga att myndigheten skulle påskynda arbetet med ny metod och vara klar före årsskiftet.

  Debatten om nyckelbiotoper blossade upp igen när regeringen i september i budgetpropositionen gav ett uppdrag till Skogsstyrelsen om att slutföra inventeringen av nyckelbiotoper i hela landet. Nu var det främst privata skogsägare som gick i taket och hävdade att staten såg nyckelbiotoper som ett billigt sätt att skydda skog.

  I förra veckan kom så Skogsstyrelsens förslag om en ny metod för inventering av nyckelbiotoper. I går hölls ett seminarium med ett 90-tal deltagare för att diskutera frågan och i dag, fredag, är sista dagen för att lämna synpunkter på förslaget.

  LÄS MER: Nyckelbiotoper pausas i nordvästLÄS MER: Miljöorganisationer hoppar av i protestLÄS MER: Kritik mot Herman SundqvistLÄS MER: Fortsatt inventering av höga naturvärdenLÄS MER: Regeringen storsatsar på inventering av skogLÄS MER: Herman Sundqvist: ”Debatten har tagit en felvändning”LÄS MER: Landsbygdsministern: ”Kritiken förvånar mig”LÄS MER: Större förutsägbarhet löser inte problemet

  Till toppen