Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 19 juni

  Vill inte se ekomål i strategin

  Under måndagen värmde riksdagspolitikerna upp med en debatt inför tisdagens beslut om den svenska livsmedelsstrategin.

   Kristina Yngwe, (C).
  Kristina Yngwe, (C). FOTO: Göran Berglund

  Inför tisdagens beslut debatterades förslaget om livsmedelsstrategin och den svenska försörjningsgraden i riksdagen under måndagseftermiddagen. Vid debatten presenterade också Kristina Yngwe, (C), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet de sju tillkännagivande som utskottets majoritet kommit överens om.

  LÄS OCKSÅ Regeringen kritiseras för livsmedelsstrategin

  I debatten tryckte Kristina Yngwe bland annat på att det inte ska finnas några mål för den ekologiska produktionen i livsmedelsstrategin:

  – Om man sätter specifika mål för ekologisk produktion förloras fokus på helheten.  Liberalernas Lars Tysklind konstaterade att det äntligen kommit fram en strategi med åtgärder för att lyfta den svenska livsmedelsproduktionen.

  – Våra svenska jordar kommer också att behöva utnyttjas bättre än i dag. Vi är också för frihandel och anser inte att stöd och omställningsbidrag ska styra utvecklingen, sa Lars Tysklind, som inte heller han ville se en kvantifiering av den ekologiska produktionen utan att det mer handlar om att producera det som efterfrågas.

  Vill inte se skatt

  Tysklind tog också upp frågan om skattesubventionerna på fossil diesel i lantbruket:

  – Det är inte framtiden, konstaterade han.

  Håkan Svenneling, (V), pekade på den stora importen av livsmedel som i dag ligger på 50 procent. Självförsörjningsgraden måste upp för att klara en kris:

  – Det är bara svenska livsmedel på varannan tallrik vi äter i dag. Men vi måste ockås göra oss oberoende av bland annat sojaimporten.

  Enklare regelverk

  Magnus Oscarsson, (KD), som senaste tiden varit ute i vildsvinsdebatten, återkom i ämnet och menade att det var en enskilt viktig fråga att lösa. Han pekade också på vikten av lönsamhet i jordbruket:

  – Om nya människor ska satsa måste det finnas en stark lönsamhet. Det är också viktigt att regelförenklingarna i jordbruket måste fortsätta.

  Konkret ville han se ett annat samrådsförfarande och att förprövningen vid om- eller tillbyggnader tas bort.

  – Fokus måste ligga på funktion och djurskydd.

  Saknat strategi

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S), pekade på att det saknats en strategi, som borde ha gjorts för länge sedan men varit försakad av olika regeringar av olika kulörer.

  – Vi har inte tagit vårt politiska ansvar i den här frågan med en tydlig vägvisare för svensk livsmedelsproduktion. Nu har vi lagt partiprestige åt sidan och kommer att klubba en överenskommelse i bred politisk enighet, sa Bucht.

  LÄS OCKSÅ “Förenkla reglerna för bönderna”

  Till toppen