Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Spektakulär fjällväg kan plogas tidigare

  Den väg som plogas över fjället i Stekenjokk, kan hållas öppen längre del av året i framtiden. Förslag finns att öppna tidigare och stänga senare.

   Bertil Fjellström på Fjellström Entreprenad, plogar bort snömassorna från fjällvägen över Stekenjokk. Arbetet tar ungefär en dryg månad.
  Bertil Fjellström på Fjellström Entreprenad, plogar bort snömassorna från fjällvägen över Stekenjokk. Arbetet tar ungefär en dryg månad.

  ATL har tidigare skrivit om fjällvägen över Stekenjokk och de enorma mängder snö som man plogar sig igenom på senvåren för att ha vägen körbar i tid för öppningen i början av juni.

  Det är trafikverket som nu utreder möjligheten att utöka vägens öppettider.

  Vägen håller öppet till mitten av oktober och man vill förlänga öppettiden både på våren och på hösten för att möta det stora intresse som finns bland turister att besöka området, rapporterar P4 Jämtland.

  Försvårar flytt av djur

  Två samebyar har sina betesmarker i direkt anslutning till vägen, vilket gör att man skulle få svårare att flytta djuren.  – Vi kan förstå att det finns ett intresse av att ha Stekenjokkvägen öppen längre, men vi har inte tagit ställning än. Vi måste höra vad samebyn har att säga om ett sådant förslag, säger Ruona Burman, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Jämtland till P4.

  Man menar att det innebär ett stressmoment och att det är svårt att tillfälligt stänga vägen vid behov när djuren ska flyttas.

  Ur turistsynpunkt spås dock förslaget vara lukrativt och Strömsunds kommunalråd Göran Bergström (S), ser mycket positivt på att öka öppettiderna.

  – Nu är den här vägen litegrann som en återvändsgränd. Turismen är en allt viktigare näring, så självklart skulle vi från Strömsunds kommun tycka att det var fantastiskt att hålla vägen öppen året om, om möjligheten finns, säger Göran Bergström till P4.

  LÄS MER: Han plogar över fjällmassivetLÄS OCKSÅ: “Riskerar missgynna aktörer på landsbygden”LÄS OCKSÅ: Så kan de ta fem vallskördar per årPREMIUM: M och C stödjer högre bilskattPREMIUM: Så tacklar Södervidinge råttproblemenPREMIUM: Folke 86 – en klippa i vallskörden

  Läs mer om

  Till toppen