facebooktwittermail

Låten som vill hålla Boxholmsosten vid liv

Den gamla 70-talsdiskohiten ”Go west” har återuppstått. Nu som kampsång för Boxholmsosten med titeln ”Go ost”.

Låten Go ost finns att.
Låten Go ost finns att. FOTO: BOXHOLMSOSTENS VÄNNER

Village People gjorde låten i original. Sedan har bland andra Pet Shop Boys och After Dark gjort sina versioner. Nu finns låten även i östgötsk tappning, ”Go ost”.

Mannen bakom omstöpningen är Ronny Samuelsson, som också är engagerad i Boxholmsostens vänner.

– Eftersom jag håller på lite med musik blev jag tillfrågad om jag kunde ta fram en kampsång för Boxholmsosten. Så det åtog jag mig, säger han till ATL.

Det finns något i melodin som är både storslaget och gör att den passar bra som allsång, menar Ronny Samuelsson. I söndags spelades låten in i en studio i Boxholm av honom och bandet Livebojs.

Ska ni bli en frälsarkrans för Boxholmsosten nu?

– Jag hoppas vi kan bidra lite i alla fall.

Flyttar vid årsskiftet

Han kallar sig själv för ett stort fan av osten som från årsskiftet ska tillverkas i Östersund, 80 mil från födelseorten.

– Jag är född och uppvuxen med osten och känner många som jobbat och jobbar på mejeriet. Tack vare den har den här platsen fått en plats på Sverigekartan. För oss är den inte bara en ost. Det är mycket kärlek och hantverk bakom den. Det kommer det inte att bli när tillverkningen flyttats till Östersund.

Vad tror du händer sedan?

– Ingen aning. Vi vet att det har funnits någon som velat starta ett mikromejeri. Men tycker inte vi skulle bli en bra lösning.

Ni vill ha ett makromejeri?

– Nja, men ett i paritet med det som finns i dag skulle vara bra.